Der er kun ganske få dage til nytårsaften, og det betyder, at den mørke nattehimmel vil blive lyst op med utallige raketter. I løbet af de seneste par år, har der dog været mere opmærksomhed rettet mod nytårskrudt end der plejer, og i år er ingen undtagelse.
Socialdemokratiet vil have strammere regler indenfor fyrværkeriområdet, og de kommer derfor med tre forslag kort før nytårsaften. Et af dem er, at man forbyder salg og affyring af de farligste raketter.
”Det er da logisk, at hvis der er rakettyper, der er skyld i en overvejende stor andel af de øjenskader, vi kan se i Danmark, og hvor tallet jo er stigende, så synes vi, at det giver god mening at tage dem ud af markedet,” fortæller Trine Bramsen, der er retsordfører for Socialdemokratiet til TV2.
Partiet ønsker ikke at konkretisere, hvilke slags raketter der er tale om, men tager man et kig mod Norge, så har de gjort det forbudt at affyre de store raketter, som indeholder mest sprængstof.
Vil indføre zoner, hvor det er ulovligt at fyre krudt af
Foruden forslaget om at gøre de store raketter med mest sprængstof ulovlige, så ønsker man også hos Socialdemokratiet at opstille zoner, hvor det er forbudt at affyre fyrværkeri. Det skyldes blandt andet, at man har set en trend i, at folk forsøger at ramme rådhuse og andre bygninger med deres fyrværkeri.
”Vi har desværre set en tendens de senere år, hvor der er opstået en dille med at ramme rådhuse eller på anden måde affyre fyrværkeri, hvor man risikerer at skade andre mennesker. Derfor vil vi gerne gøre det lettere at lave zoneforbud i byer, i tætbefolkede områder, hvor der er særlig risiko for, at man kommer til skade,” fortæller retsordføreren til TV2.
Mens Socialdemokratiet ønsker at indføre disse fyrværkeriforbudte zoner, så har man hos Dansk Folkeparti mere end svært ved at forestille sig, at det skulle kunne lade sig gøre.
Han mener nemlig ikke, at det giver mening at opstille zoner, hvis de alligevel er umulige at håndhæve.
”Jeg er med på, vi skal lave regler, men hvis man laver nogle regler, som alligevel bliver uhåndterbare og umulige at håndhæve, så giver det ikke nogen mening,” fortæller Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Christian Skibby til TV2.
Hos TV2 skriver de, at Megafon foretog en undersøgelse, og her svarede 72 % af danskerne, at de ikke ønsker at forbud mod fyrværkeri, men til gengæld var hele 66 % enige i, at det ville være en god ide at indføre forbudszoner på udvalgte steder.