Samtlige eksperters fakta peger på det samme: Dem kan du ikke stole på til EP-valget

Nicolai H

24 uger siden

|

04/06/2024
Inden længe skal der stemmes - men vær særlig opmærksom på, hvor du sætter krydset.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Forvirringen om kandidaterne til det kommende EP-valg er total, når man spørger de populære AI-chatbots.

Både ChatGPT, Microsoft Copilot, Google Gemini og Snapchats My AI har givet forkerte oplysninger om partier og kandidater, hvilket kan føre til, at vælgere træffer beslutninger på et fejlagtigt grundlag.

Det skriver Tjekdet.dk.

Karen Melchior blev fejlagtigt præsenteret som SF’s spidskandidat af Snapchats My AI, selvom hun ikke længere er aktiv i politik og tidligere var medlem af Radikale Venstre. Enhedslisten blev ligeledes påstået at sidde i en højreorienteret gruppe i parlamentet.

AI'erne synes at have skabt deres egne fantasifulde versioner af virkeligheden. Et eksempel på en særlig grov fejl var, da Snapchats chatbot hævdede, at Danmarksdemokraternes spidskandidat hed Nicolai Søndergaard, selvom partiets faktiske kandidat er Kristoffer Storm. Nicolai Søndergaard er slet ikke opstillet af nogen partier.

Jannie Møller Hartley, professor i kommunikation og journalistik ved Roskilde Universitet, påpeger risikoen ved at bruge chatbots til at informere sig om valget.

"Når der er direkte fejl, så kan det jo påvirke, hvordan en vælger forholder sig til et parti. Og problemet er, at du ikke kan vurdere kilderne. Man aner simpelthen ikke, hvor informationen kommer fra,” siger hun.

Chatbotterne opfordrer ofte brugerne til at tage kandidattests eller søge mere viden om partiernes politikker. Alligevel undgår de ikke at give misvisende svar om kandidaterne.

For eksempel påstår Microsoft Copilot, at Pernille Weiss er spidskandidat for Nye Borgerlige, selvom hun faktisk er medlem af parlamentet for Konservative.

Jannie Møller Hartley bemærker, at chatbots bliver brugt af både børn, unge og voksne, hvilket gør de fejlagtige oplysninger særligt problematiske.

“I princippet kan det jo være fint til at få et overblik uden at skulle gå ind på alle partiernes hjemmesider en efter en, men omvendt ved du ikke, hvorfra den henter info, og om det kan stamme fra falske sider oprettet netop for at vildlede,,” advarer hun.

AI'erne fremstiller heller ikke alle partierne på samme måde. ChatGPT antyder, at man er et godt menneske, hvis man stemmer på partier til venstre for midten. Microsoft Copilot fremhæver Socialdemokratiets historiske betydning og positive værdier, mens Dansk Folkeparti beskrives ud fra en stereotyp profil af deres vælgere.