Omkring 400.000 danske boliger står over for omfattende renoveringer, hvis Socialdemokratiets nye forslag om energimærkning bliver vedtaget.
Målet er, at alle boliger skal have mindst energimærke E inden 2035, afslører DR.
Forslaget, fremsat af EU-parlamentsmedlem Niels Fuglsang, sigter mod at udfase de to laveste energiklasser, F og G.
"Jeg mener, at vi bør stille nogle krav om, at de laveste energiklasser F og G skal udfases. Det koster mange penge for de boligejere, der sidder i sådan nogle boliger, der ikke er isoleret, og hvor varmen forsvinder ud af vinduerne, når de hvert år skal betale for den energiregning," udtaler Fuglsang til DR.
Professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet vurderer, at det i gennemsnit vil koste boligejerne 300.000 kroner at opgradere deres boliger til den ønskede energistandard. Det betyder, at boligejere i alt kan stå over for en samlet udgift på op mod 120 milliarder kroner.
Planen om at indføre kravet om energimærke E skal konkretiseres, når EU’s bygningsdirektiv revideres i 2027 eller 2028. Fuglsang nævner dog, at der kan blive tale om undtagelser for sommerhuse og fredede bygninger.
For at støtte økonomisk sårbare borgere vil EU's klimafond muligvis kunne bidrage til finansiering af nødvendige opgraderinger.
Energimærkerne, der spænder fra A til G, viser hvor energieffektivt et hus er og har været en del af den danske boligsektor siden 1998. Energimærkeordningen blev indført som et resultat af EU-krav om at reducere energiforbruget i boliger, og energimærker har en gyldighed på ti år.