Et flertal i EU-Parlamentet har onsdag afvist at stoppe et omstridt forslag fra EU-Kommissionen. Forslaget vil kategorisere gas og atomkraft som bæredygtige investeringer i en overgangsperiode, og ikke permanent i første omgang.
Det er ifølge EU-Kommissionen nødvendigt for at give landene tid til at tage vedvarende energi i brug. Det er dog langt fra alle, som er enige i denne påstand.
Kritikere peger på, at forslaget vil åbne op for langsigtede investeringer i atomkraft og gas. Det går ifølge kritikere stik imod EUs grønne ambitioner.
Niels Fuglsang er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, og han kalder afgørelsen for »et stort nederlag for klimaet«.
»Dagens afstemning betyder, at mange af de penge, EU har øremærket til grønne investeringer i medlemsstaternes genopretningsplaner risikerer at lande i langsigtede investeringer af atomkraft og fossil gas. Det vil i værste fald binde os til naturgas i mange år efter 2030,« siger han til Berlingske.
Ydermere kalder Niels Fuglsang det for greenwashing, at eksempelvis pensionskasser nu kan sælge atomkraft og gas som grønne investeringer.
Også Enhedslistens Nikolaj Villumsen langer ud efter den nye lov.
»Desværre har et flertal i EU-Parlamentet valgt at lytte mere til kortsigtede og snævre interesser fra store energiselskaber end til videnskaben og hensynet til klimaindsatsen. Det er virkelig tragisk,« siger Nikolaj Villumsen.
Generelt har splittelsen stået mellem den røde og blå del af EU-Parlamentet. De Konservatives medlem af EU-Parlamentet, Pernille Weiss, mener modsat sine to danske kollegaer, at det er den rette vej at gå.
»Vi bliver aldrig nogensinde klimaneutrale i 2050, hvis ikke vi har naturgassen med et stykke af vejen. Og hvis ikke vi får flere investeringer i kerneenergi,« siger hun.