Joachim B. Olsen: Intet problem at ægtepar mister en kontanthjælp

Nils Würtzenfeld

423 uger siden

|

21/10/2016
Carina og Jesper Rauff Martinus mister som par hele den ene kontanthjælp, fordi de bliver ramt af 225-timers reglen, men det ser Joachim B. Olsen intet problem i.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fredag kan Avisen.dk berette om ægteparret Carina og Jesper Rauff Martinus, der begge er på kontanthjælp, og som derfor er blandt de danskere, der bliver allerhårdest ramt af blå bloks kontanthjælpsloft og 225-timers regel.

For når der i næste uge skal udbetales kontanthjælp, er det nemlig kun Carina Rauff Martinus, der får udbetalt sin del. Jesper mister nemlig sine 7.900 kroner, så parret samlet må klare sig for Carinas 8.200 kroner.

- Vi skal fremover leve en hel måned for min kontanthjælp alene. Det rammer os helt vildt hårdt. Ikke kun økonomisk - det er også enormt svært psykisk, siger Carina Rauff Martinus.

Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen har dog ikke meget til overs for Carina Rauff Martinus' frustration. Til Avisen.dk forklarer han nemlig, at stramningerne er helt fair.

- Det her er ikke et problem i lovgivningen. Den person i ægteparret, som er i stand til at arbejde, skal naturligvis gå ud og arbejde. Det er muligt i Danmark, for der er mange af de her småjobs rundt omkring, siger den tidligere Team Danmark atlet.

Ifølge de nye kontanthjælpsregler ryger den ene kontanthjælp for et ægtepar, hvis den ene af de to ikke lever op til kravet om 225-timers ordinært arbejde på et år.

32-årige Carina Rauff Martinus er undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun lider af skizofreni, hvorimod 38-årige Jesper Rauff Martinus ikke er undtaget. Derfor skulle han nå at indsamle 113 timers arbejde før 1. oktober i år for at undgå at miste hele sin kontanthjælp – hvilket nu er sket.

Siden i sommer har Jesper Rauff Martinus ellers søgt mellem ét og fem job hver dag, og det lykkedes ham da også at få småjobs som lagerarbejder, chauffør og opvasker, men alligevel har kommunen ikke godkendt Jespers arbejdstimer. 

Det skyldes, at 40 af de 113 timer blev brugt på at gå med aviser, hvilket ifølge kommunen ikke talte med.

- Begrundelsen lød, at “et avisbud bare kan trække tiden ud, hvis han har lyst til det, siger Carina Rauff Martinus og forklarer, at parret nu ikke har råd til mad og derfor er begyndt at skralde.

Parret betaler i øvrigt 7.000 kroner i husleje for deres lejlighed i Spjald ved Ringkøbing. Det betyder, at de har et månedligt rådighedsbeløb tilbage på 1.200 kroner til alle andre udgifter.

Joachim B. Olsen ser dog intet problematisk i, at et par skal leve for dette beløb – og på den måde forsørge hinaden.

- Man kan ikke kritisere den gensidige forsørgerpligt for at være for gammeldags. Det, som er gammeldags, er, at der ikke er gensidig forsørgerpligt, hvis man ikke er gift. Rigtig mange lever sammen uden at være gift, men hvor de har fuldstændig fællesøkonomi. Vi har en forpligtelse til at forsørge dem, som vi har valgt at leve sammen med, før staten har en forpligtigelse til at hjælpe, mener Joachim B. Olsen.