EU-parlamentet med løftet pegefinger til EU-kommissionen: Hele reglementet skal revideres

Mathias Madsen

147 uger siden

|

27/01/2022
Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
EU-parlamentet har opfordret EU-kommisionen til at skærpe kravene for dyretransporter inden for EU.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

EU-parlamentets opfordring om strengere krav og bedre kontrol i forbindelse med transport af dyr såsom grise, kyllinger og fisk kommer på baggrund af, at en komite fra parlamentet har undersøgt beskyttelsen af dyr under transport.

I rapporten om undersøgelsen har komiteen slået fast, at reglerne for transport af dyr ofte ikke bliver overholdt. Det har medlem af den norske delegation i Bruxelles, Stein Ivar Ormsettrø, ifølge Sosialnytt udtalt i en pressemeddelelse fra den norske landbrugs- og fødevarestyrelse.

EU-kommisionen har udtalt om rapporten fra parlamentet, at de vil vurdere anbefalingerne og lade dem indgå i det omfattende arbejde, som i forvejen foregår med at revidere EU's dyrevelfærdsregler. 

I rapporten fra EU-parlamentet fremgår det, at dyr som er uegnet til transport bliver transporteret alligevel, at transportmidlerne ikke altid er egnede, at der udføres transport under ekstreme temperaturer med for lange køretider, og at der ofte er for lav højde i dyrenes rum, samt at mængden af mad og vand ofte ikke er tilstrækkelig. 

Komitten slår dog fast i rapporten, at problemet ikke kun er opstået, fordi reglerne er mangelfulde, men også fordi medlemdslandene ikke fører nok kontrol med, at reglerne bliver overholdt.

Komiteen foreslår derfor, at EU-parlamentet skal bede EU-kommisionen om at forbedre velfærden under dyretransporter. De udtaler, at der er behov for bedre fælles regler og bestemmelser om tilsyn og sanktioner. 

Det understreges desuden, at der mangler artsspecifikke regler for transport af dyr som kaniner, fisk, kyllinger og kalkuner. Denne mangel fører til unødvendig lidelse for disse dyr under transport. 

EU-kommissionen har svaret, at de vil tage anbefalinger op til overvejning og inddrage komiteens opdagelser og arbejde i udarbejdelsen af de kommende nye regler for dyrevelfærd i EU. 

EU-parlamentet er EU's eneste direkte folkevalgte institution, og det kan beskrives som EU's 'folketing'. Det består ifølge Faktalink af 736 folkevalgte repræsentanter fra alle medlemslande, hvoraf 13 af dem er fra Danmark.

EU-kommissionen er én af EU's vigtigste og mest magtfulde institutioner, og den består af én kommissær fra hvert medlemsland. Det er primært EU-kommisionen, som fremsætter lovforslag, men blandt andet EU-parlamentet skal være med til at vedtage dem. Det er ligeledes EU-parlamentet, som skal godkende den samlede kommission.