Danmark overhales af vores nordiske naboer på vigtig liste

Mathias Madsen

143 uger siden

|

14/02/2022
Politik
Christiansborg Slot / Foto: Shutterstock
Christiansborg Slot / Foto: Shutterstock
Danmark er det mindst demokratiske land i Skandinavien, og det står generelt ikke for godt til med verdens demokratier.

Dagens topnyheder

Tænketanken Economist Intelligence Unit (EIU), som er tæt forbundet med magasinet The Economist, laver hvert år et demokratiindeks, som vurderer, hvordan det går for verdens demokratier - og i år ser det generelt ikke for godt ud. 

Jorden er således blevet et mindre demokratisk sted på verdensplan, hvis man sammenligner med sidste gang, hvor EIU gjorde status, og andelen af Jordens befolkning, som lever i en eller anden form for demokrati er således faldet fra 49,4 procent til 45,7 procent. 

Denne generelle negative tildens skyldes ifølge EIU blandt andet coronapandemien og de mange restriktioner, som den har bragt med sig. 

I Danmark kan vi dog glæde os over, at vores demokrati er rykket op fra en syven- til en sjetteplads. Det skriver TV2

Vi kan dog ikke bruge vores nyvundne sjetteplads til at hovere over for vores nordiske naboer, da vi stadig ligger i bunden i Skandinavien og generelt er dårligt placeret i forhold til de andre nordiske lande.

Norge indtager således førstepladsen, Finland tager tredjepladsen, Sverige tager fjerdepladsen og Island tager femtepladsen. 

På sjettepladsen kommer så Danmark, og kun ét ikke-nordisk land har formået at overgå de nordiske lande - nemlig New Zealand, som har fået en flot andenplads. 

Ifølge TV2 er det især på tre punkter, at Danmark slår ud, og punktet 'regeringens velfungeren', som blandt andet afgøres af regeringens åbenhed, er ét af de punkter, hvor Danmark ikke kan følge med sine skandinaviske naboer. 

Det er desuden på punktet 'borgerrettigheder', at Danmark ligger under både Norge og Sverige, og her har EUI blandt andet vurderet det ud fra borgernes ytrings- og forsamlingsfrihed, som vi ellers så ofte skilter med i Danmark. 

'Den politiske kultur' er endnu et punkt, hvor Danmark halter efter både Norge og Sverige, selvom det ikke er meget.

Det er ikke offentliggjort, præcist hvor mange point hvert land har fået i de enkelte kategorier, men ifølge TV2 er Danmark aldrig mere end ét point bagud i en pointsystem, som går til 10.