Anne Marie Helger: Der er åbenbart ingen grænser for, hvor fattige folk kan få lov at blive

Kristine Bugbee

9 år siden

|

04/11/2015
Skuespillerinden Anne Marie Helger skal være konferencier ved en stor demonstration mod blandt andet forringelser af kontanthjælpen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hun har sagt ja til at styre showet, fordi hun er ualmindeligt træt af regeringens finanslovsudspil, som hun mener, presser de svageste i samfundet.

Demonstrationen er organiseret af folkene bag facebookgruppen For et anstændigt Danmark og finder sted i dag 4. november på Rådhuspladsen og slutter på slotspladsen foran Christiansborg.

Begivenheden kan findes på Facebook.

Anne Marie Helger lægger ikke skjul på, hvad hun mener om regeringens bud på et nyt kontanthjælpssystem, som blev præsenteret af beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i begyndelsen af oktober.

Læs også: Ulla mister tusindvis af kroner med nyt loft over kontanthjælpen: Jeg føler, at jeg er med i et cirkus

Derfor har den 69-årige entertainer et klart budskab til politikerne, når hun står på scenen i dag:

- Lad dog være med at blive ved med at sørge så godt for de rige. Sørg dog hellere for de fattige. Det er da ikke så svært! Det er da dem, der skal løftes. Ellers får vi et ulige samfund, og så bliver der en masse røre, en masse uro i geledderne. Hvis man skal have et samfund, hvor der er ro og fred, og hvor folk ligesom har det godt, så skal det også være et samfund, hvor der er en eller anden form for retfærdig balance, siger hun.

- Jeg synes, det er i orden, at folk er rige. Det må de gerne være. Men der skal være grænser for hvor rige. Derimod er der åbenbart ingen grænser for, hvor fattige folk kan få lov at blive.

Regeringens bud på en ny kontanthjælpsreform inkluderer et loft over, hvor mange offentlige ydelser det er muligt at modtage ved siden af kontanthjælpen. Mange kontanthjælpsmodtagere risikerer dermed at miste boligstøtten.

Desuden foreslår regeringen at skrotte de fem ugers ferie, som kontanthjælpsmodtagere i øjeblikket har ret til, og derudover vil man have reglen om 225 timers arbejde genindført og skærpet. Den betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde mindst 225 timer om året, hvis de vil undgå at få skåret et betydeligt beløb af deres indtægt - for enlige over 30 år er der tale om cirka 1.000 kroner om måneden, mens par på kontanthjælp mister den ene persons indtægter helt.

'Det er jo horribelt'
Helge Bo Jensen er talsmand for demonstrationen og sidder til daglig som formand for beskæftigelsesudvalget i Albertslund Kommune for Enhedslisten. Han har valgt at være med til at arrangere protesterne i København, fordi han mener, at regeringens udspil vil trække tæppet væk under folk, der i forvejen har det svært i Danmark.

- Det er utroligt, at forholdene for dem, der har det allerværst, forringes på den måde, som tilfældet er. Det er chokerende, at regeringen synes, at det er i orden at komme med sådan et udspil. At de slet ikke kan sætte sig ind i, hvordan andre mennesker kan have det, siger han.

- Det skaber øget fattigdom samtidig med, at man ved festlige lejligheder siger, at man vil bekæmpe fattigdom. Det er jo horribelt, siger Helge Bo Jensen, som ønsker, at flere får øjnene op for udviklingen.

- Vi håber, at vi med denne demonstration ikke alene kan vise, at der er modstand, men også være med til at udbrede kendskabet til de vilkår, vi byder de allersvageste grupper i vores samfund. Et kontanthjælpsloft skaber ikke jobs, men fattige børnefamilier. Nogle bliver så hårdt ramt, at de ikke kan blive boende i deres bolig.

Anne Marie Helger mener, at demonstrationer er vigtige nu og for kommende generationer, og at man som borger har pligt til at 'bakke op om de folkelige modstandsgrupper, der er'.

- Det er ikke alle, der forstår det. Ligesom at det også er nødvendigt at lade sig organisere fagligt. Det kan ikke nytte noget, at unge mennesker siger, at de hellere vil stå udenfor. På den måde kan arbejdsgiverne jo tromle rundt med de ledige efter forgodtbefindende, og give dem dårligere og dårligere vilkår. Det er jo efterhånden meget svært at kalde vores land for et velfungerende demokrati, siger skuespillerinden.

- Jeg synes altså, at det ligner et rædselsregime - selvom jeg godt ved, at det kan blive meget, meget værre. For hvert år, der er gået, har jeg tænkt, 'nu er det kulmineret', 'nu vender det', men det gør det bare ikke.

Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet var der i andet kvartal i år 152.800 kontanthjælpsmodtagere. Regeringen vurderer, at kontanthjælpsreformen, som har til formål at gøre det mere attraktivt at finde et job, vil få 650 personer i arbejde.

Godt 1.800 personer er i skrivende stund tilmeldt demonstrationen på Facebook.

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler: