Kylling er den mest yndede spise på kloden, da den spises i alle lande uanset religion, men den bliver desværre sjældent regnet for noget særligt. Sådan har det dog ikke altid været.
Kylling i ovn - opskrift
Kyllingen har desværre i mange år været lidt synonym med billigt kød af en kedelig kvalitet. Ikke mindst på grund af lørdagskyllingen, der dukkede op i starten af 1980’erne og nød stor popularitet op gennem 1990’erne også.
Men inden man i 1950’erne begyndte at opdrætte kyllinger i stor skala – kommercielt opdræt – var kyllingen noget særligt. Den var en luksusspise.
En almindelig konventionel kylling slagtes, når den er omkring 40 dage gammel, men de økologiske typisk får lov til at blive omkring 60 dage, inden de lader livet.
De er derfor større end de traditionelle kyllinger, men de er faktisk også mere smagfulde -især hvis de har fået lov til at løbe lidt rundt.
Det kan godt betale sig at vælge en kylling af god kvalitet, når du skal lave kylling i ovn, for en god og saftig kylling starter med en ordentlig råvare.
Og ja, den er noget dyrere, men til gengæld rækker den længere – ikke kun fordi den er større, men fordi den faktisk også mætter mere, da kødstrukturen er grovere.
Det skal du bruge til en kylling i ovn
Opskriften rækker til 4-5 personer.
- 1 stor kylling 1,5 – 2 kg af god kvalitet er kyllingen større end dette, så beregn 1 time pr. 1,5 kg kylling.
- 2 tsk. salt
- 4 spsk. olivenolie
- 2 tsk. paprika
- 2 fed hvidløg
- Peber efter behag
Sauce:
- 250 g champignon
- 1 lille løg
- 1 laurbærblad
- ¼ piskefløde
- 100 g smør
- 3 dl. hønsebouillon eller vand og en bouillonterning
- salt og peber
Sådan laver du en kylling i ovn med lækker sauce
- Tænd ovnen på varmluft og sæt den til 225 grader (varmluft).
- Mens ovnen varmer op, klargør du kyllingen ved at skylle og rengøre den indvendig.
- Dup kyllingen tør med køkkenrulle. Den skal være helt tør, inden der kommer olie på, ellers bliver den sprød og lækkerbrun.
- Skær vingespidserne af, sammen med det overskydende fedt på halsen og læg det til side. Dette skal bruges til sovs.
- Bland paprika, salt, olie og pres hvidløget med en hvidløgspresser i en stor skål.
- Pensl kyllingen med olieblandingen.
- Læg kyllingen i et ildfast fad og sæt den i ovnen.
- Brun kyllingen i et kvarter og skru temperaturen ned til 180 grader. Lad kyllingen stege færdig – den skal have cirka 40 minutter.
- Lad kyllingen hvile i et kvarter, inden du skær i den – så kan du også passende færdiggøre saucen i mens.
Sauce:
- Smelt smørret og steg de afskårne kyllingerester på jævn varme.
- Tag kyllingeresterne op, når de er har fået godt med farve.
- Steg nu champignonerne til de er blanke.
- Skær løget i kvarter og læg i gryden. Rør rundt.
- Læg kyllingeresterne tilbage i gryden, drys med salt og peber og rør rundt.
- Dæk saucen med bouillon og lad den koge for svag varme i 10 min. uden låg.
- Læg låget på og skru ned, så saucen kan koge videre på svag varme.
- Når kyllingen i ovnen er færdig og står og hviller, fjernes låget på gryden og kyllingerester og laurbær fjernes.
- Fløden røres i og saucen får lov til at stå og simre og tykne lidt.
Servering af ovnkylling
Hvis du har lavet saucen også, er det eneste rigtige at servere kylling i ovn med kartofler, hvad enten de er stegte, ovnbagte eller kogte. Du finder vores lækre opskrift på ovnkartofler her.
Og/eller masser af grøntsager eksempelvis blomkål, ærter eller grønne bønner.
Forslag til brug af rester fra ovnstegt kylling
Det er oplagt at pille skroget rent, når middagen er overstået.
Er der meget tilbage er det oplagt at lave en gang høns i asparges dagen efter, og er der lidt kan der let laves hønsesalat til madpakken eller en grøn salat med kylling.
Mulighederne er mange.
Ikke alene kan de små kødstykker bruges i andre retter, men der faktisk også meget mere mad i selve kyllingeskroget.
Du kan nemlig både lave en god fond, der kan bruges til sovser og supper fremover eller du kan lave såkaldt ”bone broth”, der fyldt med collagen, der sundt for både hud og helbred.