Hvornår har du sidst spist et kyllingelår, medmindre der er tale om picnic? Kyllingens lår ender tit på børnebordet, men du snyder faktisk dig selv, for det er let at lave kyllingelår i ovn så saftige, at du bliver fristet til at stjæle dem tilbage fra ungerne.
Hvilken kylling er bedst?
Som altid kan det betale sig at investere i et ordentligt stykke kød, og det ved vi godt af bitter erfaring, hvis vi skal lave oksekød på bordet, men det er ikke så tit, at vi skænker den stakkels kylling samme tanker.
Den er stadig mærket af årtierne med den usle lørdagskylling, men med en god kvalitet kylling, får du et rigtigt lækkert måltid, der er både børn og voksne værdige.
Som i de gode gamle dage før 1950érne, inden kyllingerne blev opdrættet som stordrift, og faktisk var regnet som en luksusspise.
Lår på en fritgående og/eller økologisk kylling er langt mere smagfulde, og har en grovere kødstruktur, der giver en bedre mæthedsfornemmelse.
Kyllingelår i ovn - opskrift med lækker sauce
Til denne opskrift kan du selv vælge, om du kun vil bruge underlårene, eller om du også vil bruge overlårene, men stykkerne skal skilles ad.
Beregn to stykker til hver, så hver voksen person får enten to underlår eller et overlår og et underlår.
Der er sauce med til denne opskrift, men den behøver du selvfølgelig ikke at lave, hvis du eksempelvis påtænker at bruge kyllingelårene til en picnic eller lignende.
Når det så er sagt, så er saucen så lækker, at du overveje at lave den alligevel og så fryse den ned, hvis du ikke har brug for den nu.
Ingredienser til kyllingelår i ovn
Opskriften rækker til 4 personer.
- 4 hele kyllingelår eller 8 underlår eller 8 overlår.
- 4 spsk. Olivenolie
- 2 tsk. salt
- 2 tsk. paprika
- 2 fed hvidløg
Sauce
- 250 g champignon
- 100 g smør
- 1 laurbærblad
- 1 lille løg
- ¼ l fløde (piskefløde)
- 2 dl. hønsebouillon eller vand og en bouillonterning
- Evt. ½ del hvidvin
- Salt og peber
Sådan laver du kyllingelår i ovn
1. Tænd ovnen på varmluft og sæt den til 180 grader (varmluft).
2. Er der tale om hele kyllingelår deles lårene i over- og underlår som det første.
3. Kyllingen duppes herefter tør med lidt køkkenrulle, hvis nødvendigt, er den ikke tør, bliver den sprød og lækker.
4. Bland salt, olie og paprika, og pres hvidløget med en hvidløgspresser i en stor pose.
5. Læg kyllingestykkerne i blandingen en efter en og læg dem i et ildfastfad.
6. I en stor gryde smeltes smørret på middelvarme. Brun kyllingestykkerne på begge sider, så skindet tager farve og begynder at blive sprødt. Gem gryden til saucen.
7. Herefter lægges alle stykkerne tilbage i det ildfaste fad i et lag, som sættes i den varme ovn.
8. Lad kyllingen stå i ovnen i 15 minutter, mens du går i gang med saucen.
9. Prik i kødet, når tiden er gået, for at sikre at kødsaften er klar og kyllingen færdig. Er den ikke helt klar, så giv den 5 min. Ekstra.
10. Lad kyllingen hvile, mens du gør saucen færdig.
Sauce
1. Sæt gryden med smørret på jævn varme og tilsæt champignonerne.
2. Steg champignonerne til de er blanke.
3. Løget skæret i kvarte og lægges i gryden. Rør rundt.
4. Vinen tilsættes og der drysses med salt og peber efter behov, inden der røres rundt.
5. Bouillonen hældes sammen med laurbærbladet, og saucen simrer nu for svag varme i omkring 10 min. med låget af, så den koger lidt ind.
6. Læg nu låget på og skru så ned, så saucen kan koge videre.
7. Når kyllingelårene i ovnen er færdige og står og hviler, fjernes låget på gryden og laurbærbladet.
8. Fløden røres nu i, og saucen simrer videre til den er tyknet lidt og klar til servering eller nedfrysning, når den er kølet af.
Servering
De ovnstegte kyllingelår kan serveres på flere måder.
Lækkert er det med stegte eller ovnbagte kartofler, hvis du skal spise lårene sammen med saucen, men ellers kan blomkål, ærter eller grønne bønner også være lækkert tilbehør i sig selv.
Skal kyllingestykkerne med på picnic, egner de sig godt sammen med en kold kartoffelsalat eller en lækker couscous eller en frisk bulgursalat.