Koge æg

webmaster

353 uger siden

|

11/03/2018
Opskrifter
Koge æg
Sådan koger du det perfekte æg
Mange danskere starter dagen med et friskkogt æg og det er ikke svært at forstå. Her kan du se, hvordan man koger det perfekte æg.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når du skal koge æg, er det altid en fordel at bruge æg, der har stuetemperatur. 

Fordele ved at bruge æg ved stuetemperatur:

  • For det første sprækker de ikke så let under kogning.
  • For det andet er det nemmere at skrælle dem efter de er kogt.

Æg til morgenmad? Tag dine æg ud af køleskabet aftenen før og læg dem i en kurv eller skål. Så er de ikke kolde, når de skal koges og knækker derfor ikke så let. Æg kan godt tåle at stå et par dage på køkkenbordet, så har du tempererede æg klar til madlavning.

Et trick til at undgå ægget knækker under kogning kan være, at prikke et lille hul i den ene ende af ægget. Æggeskallen har det med at briste, hvis luften ikke kan komme hurtig nok ud af ægget.

Forskellen på kolde og tempererede æg

  • Kolde æg koges op fra koldt vand.
  • Tempererede æg lægges i kogende vand.

Koge æg - kogetider

  • Blødkogt æg: 3-6 minutter
  • ‘Smilende’ æg: 6-8 minutter
  • Hårdkogt æg: 8-10 minutter

Skyl hurtigt i æggene i koldt vand efter kogning for at forhindre, at æggene stivner. Hårdkogte æg skal afkøles i rindende vand som tilberedningstiden. 

Sådan undgår du mørk ring rundt om æggeblommen

Mørk ring omkring æggeblommen

Har du oplevet en grøn ring omkring æggeblommen på hårdkogte æg? Den grønne farve omkring æggeblommen er forårsaget af en reaktion mellem jern og svovl. Det er ganske ufarligt, men kan skyldes to ting:

  • Ægget er ikke afkølet tilstrækkeligt efter det er kogt
  • Ægget har kogt for længe

I begge tilfælde har temperaturen inde i ægget været for høj over for lang tid. For at undgå dette sker, er det vigtigt, at koge æg og afkøle dem i koldt vand, hvis de ikke skal spises med det samme.

Læs også: Hårdkogt æg