Ikke mindst fordi de er sunde og lækre – og derfor får du her både lidt om kartoflens historie og en god opskrift på kartofler i ovn.
Kartoflen har en turbulent historie bag sig, og er gået fra at være ugleset i Europa til at være en af vores vigtigste fødevarer.
Hvor stammer kartoflen fra?
Kartoflen stammer fra Sydamerika og blev bragt til Europa, efter at spanierne havde indtaget kontinentet.
Det blev hurtigt klart for søfolkene, at kartoflen havde stor næringsværdi, da de var meget holdbare på de lange ture og ikke mindst kunne forebygge skørbug.
Der blev dog ikke taget særlig godt imod den i de forskellige lande, som den bredte sig til.
Kirken bandlyste den som menneskeføde.
I Sverige måtte kongen tvinge befolkningen til at dyrke den med et kongeligt dekret. I
Frankrig var kongen anderledes snu. Han forbød folket at dyrke den og satte vagter om kartoffelrækkerne om dagen.
Og da folk alle dage har været interesseret i at gøre som de rige, de kendte og kongelige, betød det, at undersåtterne kom og stjal kartoflerne om natten. Snart var kartoflen bredt ud over hele Frankrig.
Og det var netop franskmændene, der først bragte knolden til Danmark. Den kom med de franske huegenotter i 1719.
Fra kartofler i jorden til kartofler i ovn
Der findes et utal af kartoffelsorter, og de kan se meget forskellige ud. Hvert land har sine ”yndlingssorter”, der er tilpasset de landbrugsforhold, der er i det enkelte land.
I Danmark er de mest populære kartoffelsorter:
- Sava – den førende almindelige kartoffel
- Asparges – som bruges meget til salater, da den er meget fast
- Estima – melet type, der er god til mos og som bagt kartoffel
Til en ret som ovn kartofler er Sava og typer som den det bedste. Altså en kartoffel, der kan holde formen uden at smatte ud, men stadig er blød.
Kartofler er taknemmelige at arbejde med, og det er let og ukompliceret at få et godt resultat.
Krydrede kartofler i ovn
Opskriften på de krydrede kartofler i ovn rækker til 4 personer og egner sig til alle former for kød og fisk.
Lav gerne dobbelt portion, så du har til dagen efter også, for de får med garanti ben at gå på.
Ingredienser
800 g kartofler små eller store
4 spsk. olivenolie
2 tsk. paprika
2 tsk. salt
2 fed hvidløg
Friskkværnet peber efter behag
1 bundt persille
Fremgangsmåde
1. Vask kartoflerne og skrub dem, hvis det er nødvendigt.
2. Skær dem i små mundrette stykker – er kartoflerne små, kan du nøjes med at dele dem på midten.
3. Læg dem i vand g lad dem trække i en halv time. Hæld vandet fra og skyld dem.
4. Bland paprika, salt, olie og hvidløg i en stor skål.
5. Vend kartoffelstykkerne i blandingen. Brug gerne fingrene, så du sikre at olieblandingen bliver godt fordelt
6. Læg bagepapir i et ildfast fad eller en bradepande og fordel kartoffelstykkerne jævnt. Krydr med peber.
7. Sæt de udskårne kartofler i ovnen ved 180 grader og giv dem cirka 40 minutter.
8. Hak persillen fint eller groft efter behag og drys den over de færdige kartofler inden servering.
Facts om kartofler
Du tror måske, at du ved alt om kartofler, men vidste du at kartoflen eksempelvis kan være giftig eller at kolde kartofler er sundere end varme?
Her er lidt gode råd som du kan bruge i hverdagen til at få mest ud af den populære knold.
- Kartofler er rige på B og C-vitamin, hvoraf hovedparten sider i eller lige under skallen. Derfor bør du spise kartofler med skræl på.
- Der er dobbelt så meget C-vitamin i en nyopgravet kartoffel end i en der har ligget vinteren over.
- Kartofler er smækfyldt med kostfibre og det kræver kun 3 mellemstore kartofler for at dække dit daglige fiberbehov.
- Plantens overjordiske dele af planten er giftige.
- Knolde, der ligger i jordoverfladen, og er blevet grønne, skal smides ud. De indeholder giftstoffer, og det er ikke nok at skære grønne dele væk.
- Steges eller bages kartoflerne, bør du lægge de udskårne stykker i blød inden tilberedning. Ved temperaturer over 120 grader dannes det kræftfremkaldende stof akrylamid, men ved iblødsætning inden mindskes dannelsen.
- Stivelsen i kartofler ændrer sig, alt efter om de er varme eller afkølede. Når de er kolde, omdannes stivelsen til resistent stivelse og kan passere gennem kroppen uden at give de store udsving i blodsukkeret. Derfor er det sundest at spise dem kolde.
Prøv også vores opskrift på bagekartofler eller lammekølle til disse lækre kartofler i ovn.
For dagens mest læste nyheder gå tilbage til forsiden her.