En spritz er en fortyndet drink, der siges at være opstået i Italien, da det østrigske kejserrige havde soldater udstationeret i det nordøstlige Italien. Områdets alkoholtunge vine var dog lidt meget for dem, hvorfor de valgte at fortynde dem med et stænk vand – ’einem spritzer’.
Cocktailen har så siden gennemgået en udvikling, hvor der oftest tilsættes mousserende vin og /eller mineralvand med brus.
L’Aperol Spritz, med bitteren Aperol, er en senere version af cocktailen. Den er i dag den mest udbredte spritzer og har efterhånden fundet vej til alle verdenshjørner.
Aperol Spritz - opskrift
Aperol er en bitter med en unik bittersød smag af appelsin og en flot orange farve. Den er opfundet i 1919 af brødrene Luigi og Silvio Barbieri, og det tog dem efter sigende 7 år at færdigudvikle opskriften, der ikke overraskende er hemmelig.
Selve drinken Aperol Spritz bliver opfundet i 1950’erne, og den bliver for alvor udbredt til resten af verden i 1980erne. I 00erne opkøbes mærket af Gruppo Campari, som altså ejer den hemmelige opskrift på appelsinbitteren.
Det skal du bruge til en Aperol Spritz
- 5 cl Aperol
- 5 cl Prosecco
- 1 cl danskvand
- Isterninger
- 1 skive appelsin
Sådan laver du en Aperol Spritz
- Fyld et stort rødvinglas med isterninger. Du må gerne fylde glasset næsten helt op.
- Hæld Aperol i glasset.
- Hæld nu Prosecco i glasset.
- Slut af med en lille smule danskvand.
- Rør forsigtigt rundt i blandingen.
- Del appelsinskiven i to og læg en halv appelsinskive i glasset.
Hvis du ønsker en lidt lettere drink nøjes du med 4 cl Aperol og giver den 5 cl prosecco og 2 cl dansk vand eller du lave den venezianske version, der består af:
- 1/3 mousserende hvid
- 1/3 Aperol
- 1/3 danskvand
Uanset hvilken version du vælger at lave, er Aperol Spritz velegnet som velkomstdrink.
Den kan dog være lidt svær at parre med snacks, selvom firmaet bag selv mener, at den egner sig fortrinligt alle slags, men den skarpe appelsin smag går ikke godt sammen med alt.
Derfor kan det være en god idé at lave en prøvesmagning sammen med de snacks du påtænker at servere til, inden du lægger dig fast på, hvilke snacks du ønsker at forkæle dine gæster med.
En velegnet snack kunne være små appetizers med stegt aubergine og frisk mozzarella.
Til sandwich til 4 personer, skal du bruge:
- 8 skiver toastbrød eller andet lyst brød
- 1 kugle frisk mozzarella – gerne af bøffelmælk
- 1 spsk. olivenolie
- Basilikum
- 1 aubergine
Fremgangsmåde:
- Prik auberginen med gaffel og læg den i ovnen ved 200 grader i 45 minutter.
- Halver den bagte aubergine i to, og skrab det bløde indhold over i en skål.
- Bland det med olivenolie og lidt salt.
- Rist brødet og brug et snapseglas til at prikke små runde brødskiver ud med.
- Smør hver skive med lidt aubergine og pynt med et lille stykke mozzarella og et basilikumblad.
Andre populære drinksopskrifter
Mojito - Her finder du opskriften på originale mojito drink. Den indeholder mynte, almindelig sirup eller rørsukker, hvid rum, limejuice, danskvand og knust is. Denne opskrift er nem at lave og altid dejlig forfriskende. Prøv den i dag!