Der er næsten ikke den ret i det danske køkken, som denne klassiker ikke kan spises sammen med, og det er ikke uden grund, at den har et utal af fans i alle aldersgrupper.
Hjemmelavet agurkesalat kan spises året rundt og til mange forskellige retter lige fra den gammeldags grydestegte kylling og frikadellerne til den lidt mere moderne hotdog og burger.
Agurkesalat
Der er mange gode grunde til at lave agurkesalaten selv, i stedet for at købe den færdiglavede. Glasset på butikshylden indeholder af og til tilsætningsstoffer, og den er ofte meget sød, så her er 5 grunde til at lave den selv:
- Det er let
- Det er hurtigt
- Du bestemmer selv mængden af sukker
- Du kan vælge at ”krydre” den, som du lyster
- Du slipper for tilsætningsstoffer
Opskriften rækker til 4 personer og selve arbejdstiden er kun 10 minutter, men husk at den lige skal stå og trække lidt.
Ingredienser
- 1 agurk
- 1/2 dl sukker
- 2 dl eddike
- 1 dl vand
- Salt og peber
Evt. dild eller andre krydderurter, der passer sammen med den ret, som agurkesalaten skal serveres til.
Fremgangsmåde
- Hæld eddiken i en skål og hæld halvdelen af sukkeret i til at starte med.
- Tilsæt vand. Du kan evt. vælge at koge vandet, så du sikrer at sukkeret hurtigere opløses.
- Tilsæt salt og peber og eventuelle krydderurter efter behag.
- Rør rundt og lad lagen trække lidt, inden du smager, om der skal mere sukker eller vand i. Tilsæt den mængde der passer dig.
- Skær agurken i meget tynde skiver. Det bedste og mest ensartede resultat fås ved at bruge et rivejern eller et mandolinjern.
Du kan også vælge at rive den på langs, men så er det en god idé at dele agurken på midten. Og uanset om du river den på den ene eller den anden måde skal du passe godt på fingrene, hvis du vælger at benytte mandolinjernet.
- Læg agurkeskiverne i en skål og drys med et godt lag salt, så du får trukket vandet ud af dem.
- Efter ca. 10 minutter tager du agurkeskiverne op og presser væden ud af dem med hænderne. Du kan også vælge at bruge et viskestykke.
- Herefter lægges agurkeskiverne i eddikelagen, hvor de skal trække i mindst en halv time.
Du kan opbevare agurkesalaten i køleskabet i helt op til en måned, hvis den er i et glas med tætsluttende låg.
Variationer af agurkesalat
Det er nemt at variere agurkesalaten alt efter, hvilken ret den skal bruges til.
Skal den på en hotdog, er det for eksempel en fordel at skære agurken på langs, da den ikke ryger så let af, som de små skiver.
Skal den i en burger eller bøfsandwich, kan du med fordel skære den i lidt tykkere skiver, og spare på mængden af sukker. I det tilfælde kan det også være en god idé at undlade at salte agurkeskiverne, hvis du ønsker et resultat med lidt mere bid i.
Skal den spises med lam, kan du vælge at bruge en krydderurt som mynte til at krydre den med, og vil du lave en rigtig gammeldags agurkesalat, skal du bruge et par laurbærblade og en spiseskefuld hele peberkorn.
De fleste benytter almindelig eddike, men agurken gør sig også godt i selskab med andre typer eddiker som eksempelvis æblecidereddike eller granatæbleeddike.
Specielt en eddike som granatæbleeddiken er en smule sødere i det, så her kan du slippe afsted med at bruge langt mindre sukker, hvis du ønsker at spare lidt på kalorierne, og er du mere til syrlig fremfor sødt, kan du helt undlade sukkeret.
Du kan sagtens udskifte den almindelige hvide husholdningssukker med rørsukker eller med honning.
Bruger du honning bør du røre den i en spiseskefuld ad gangen, for at sikre at den ikke bliver for sød.
Honningen har den fordel, at den opløses lettere end sukkeret, men smager en smule mere igennem, så hvis agurkesalaten skal bruges til en ret, hvor der ikke er brug for den sødme som honningen giver, er sukker at foretrække.
Til gengæld gør det ingen forskel om du anvender hvidt sukker eller rørsukker, og du kan faktisk også godt slippe afsted med at bruge sødemiddel, hvis du bruger Erythritol.
Agurkesalat næringsindhold
Pr. 100 gram:
- Energi: 59 kcal
- Fedt: 0 gram
- Kulhydrater: 13 gram
- Protein: 0,5 gram