Æg for gamle

webmaster

248 uger siden

|

14/02/2020
Se, hvilke tricks der let kan vise dig, om dine æg er for gamle og klar til skraldespanden eller stadig kan nå at blive spist.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når du er i tvivl om, hvorvidt at dine æg er for gamle eller ej, kan du hurtigt og let få det opklaret ved at følge et eller flere af de nedenstående råd, der sladre om, æggene fortsat er spiselige eller ej.

Først og fremmest er det vigtigt at pointere, at æg kan holde sig meget længere end den dato som æggebakken angiver. Ikke mindst fordi den sidste salgsdato ofte kan ende med at føre til spild af både penge og mad, når vi ikke ved bedre.

Æg for gamle

Æg kan være holdbare i flere måneder. 

Dette afhænger bl.a. af, hvordan æggene opbevares, men her i landet er det vedtaget ved lov, at holdbarhedsdatoen hedder 28 dage, og at butikkerne skal opbevare æg på køl.

I langt de fleste tilfælde opbevares æggene også på køl hos forbrugeren herhjemme, men sådan er det ikke alle steder.

I mange lande opbevares æggene ikke på køl i hverken butikkerne eller hos forbrugerne, selvom det vil bidrage væsentligt til længden af holdbarheden for ægget.

Og det er superærgerligt, for når æg bliver for gamle ifølge emballagen herhjemme, kan der sagtens være en måned eller mere tilbage i dem, hvis du altså har haft dem på køl eller ved en max. temperatur på 12 grader.

Det betyder også noget, hvordan de opbevares. Får de lov til at stå på spidsen, så den buttede side får lov til at være opad, kan æggene holde sig i helt op til fire måneder.

4 lette tricks til at tjekke om ægget er for gammelt

Benyt et eller flere af disse tricks, hvis du er i tvivl om dine æg er for gamle eller stadig er holdbare.

1. Ryst ægget

Et gammelt, men stadig meget brugbart trick, er at ryste et æg, mens man holder det ved øret.

Her slipper du får at slå det ud, så du stadig kan anvende det til for eksempel blødkogt æg efterfølgende. Det er en af de letteste metoder at finde ud af, om et æg er for gammelt eller ej. 

Er der ingen lyd, er der ingen fare på færde og ægget er altså friskt nok.
Hører du derimod skvulpen, betyder det, at det er direkte til skraldespanden.

Grunden er, at når et æg bliver for gammelt absorberer det luft, hvilket betyder at æggehviden nu har mulighed for at kunne bevæge sig rundt i skallen.

2. Kan ægget flyde?

Læg ægget Fyld forsigtigt ned i en skål med koldt vand. Såfremt ægget synker fint til bunds og ligger på det siden, betyder det, at er det friskt.

Synker ægget til bunds, men står det på højkant, er det ikke friskt, men dog stadig brugbart, så længe det ikke drejer sig om stiftpiskede æggehvider, pocherede æg og den slags.

Flyder ægget ovenpå, skal det smides ud, da det jævnfør forklaringen i punkt 1 er gået hen og blevet for gammelt, altså er der luft i det.

3. Kig på ægget

Slå et æg ud på en tallerken og kig efter, hvordan æggehviden løber. I et gammelt æg vil æggehviden løbe mere ud og er blommen flad, er det er ved at være for gammelt. 

4. Lugt

Sidst , men ikke mindst stik næsen helt ned i ægget og lugt, når det er slået ud.

Æggene er for gamle ifølge dato, men brugbare

Æg der lige har passeret den sidste salgsdato, kan bruges til stort set alle retter, og du kan sagtens vælge at for eksempel lave en omelet o så fryse den ned, så du har den til en dag, hvor du har ekstra travlt eller en god gang pandekager, der også kan fryses, men du behøver ikke at kaste dig ud i panikløsninger for at bruge æggene så hurtigt som muligt.

Det er dog værd at vide, at æggene efter sidste salgsdato er mindre velegnede til retter som marengs eller pocherede æg, der kræver så friske æg som muligt, fordi æggehviden opfører sig forskelligt alt efter alderen for ægget, hvilket betyder, at det for eksempel kan være svært at få piske en æggehvide ordentlig stiv, hvis ægget for gamle ifølge salgsdato.

Du kan altså sagtens bruge ægget til alle andre typer af retter, uden at du får et dårligere eller et sundhedsskadeligt resultat ud af det, så om du er til rå, blødkogt eller hårdkogt æg spiller i denne sammenhæng altså ingen rolle.