Æblekage er en lækker mundfuld, uanset er til den bagte version eller trifli-versionen, som de fleste forbinder med bedstemor. Her er to lækre opskrifter, der med garanti vil tilfredsstille ganen.
Traditionel bagt æblekage
Denne bagte æblekage giver ca. 16 stykker og er egnet til at fryse. Kagen passer til en 20-22 cm rund bageform.
Ingredienser
4 æbler
2 æg
125 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
100 g smør
150 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
2 tsk. stødt kanel
Lidt smør eller rapsolie til smøring af formen
Tilbehør:
Flormelis
Evt. creme fraiche, flødeskum eller vanilieis
Fremgangsmåde
1. Æblerne Skrælles og kernehuset fjernes. Læg dem i skål med koldt vand.
2. Skær æblerne i ensartede både og læg dem tilbage i det kolde vand.
3. Smelt smørret i en kasserolle ved svag varme.
4. Æg, sukker og vaniljesukker piskes sammen til en luftig æggesnaps til sukkeret holder op med at knase.
5. Bland smørret i æggesnapsen og pisk det godt.
6. Bland mel og bagepulver og kanel, men gem en halv tsk. Kanel til at drysse over kagen.
7. Hæld melblandingen i æggemassen og rør godt, så der ikke er klumper af mel.
8. Pensl springformen med smør eller olie.
9. Hæld dejen hældes i en smurt springform og fordel æblerne i et jævnt lag.
10. Dejen drysses med det resterende kanel. Bag kagen midt i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter.
11. Lad kage afkøler i mindst 20 min. inden du fjerner formen.
12. Si flormelis forsigtigt ud over den færdigbagte kage, og servér evt. med enten creme fraiche eller flødeskum.
Traditionel ”rå” æblekage
Denne forveksles ind i mellem med en lignende æbledessert, bondepige med slør, men bondepige med slør indeholder rugbrød, så det det er ikke den type æblekage, som vi taler om her.
Du kan med fordel lave æblemosen dagen inden og lade stå i køleskabet natten over – det bliver den kun bedre af.
Prøv at pynte med friske bær i stedet for den traditionelle ribsgele. Det giver kagen et ekstra løft.
Ingredienser
Det skal du bruge for at lave æblekage til 4 personer:
600 gram æbler
½ dl. vand
100 gram sukker
1 vaniljestang
150 gram rasp
100 gram sukker
50 gram smør
2 ½ dl. piskefløde
Pynt:
125 g friske hindbær, brombær eller blåbær eller 50 g ribsgele
Fremgangsmetode
1. Hæld vandet i en lille gryde og kog det op langsomt, mens du ordner æblerne.
2. Æblerne skylles og skrælles.
3. Skær æblerne i mindre stykker, og læg dem i gryden og lad dem koge lidt
4. Skyl vaniljestangen og flæk den. Skrab kornene ud med en lille kniv. Put kornene i gryden og rør rundt.
5. Når kornene er fordelt, lægger du vaniljestangen ned og lader den koge med.
6. Læg låg på gryden, og lad mosen koge på middel varme til de er så møre, at de kan moses. Det tager ca. 10 min.
7. Når æblerne er møre, tager du gryden af varmen og rører rundt, så æblerne bliver til mos. Hæld mosen over i en skål til afkøling.
8. Smag på mosen og se om der evt. skal tilsættes en smule sukker, men pas på ikke at komme for meget i. Der skal fortsat være en del syrlighed, for raspen er jo også sød, ligesom fløden også rummer sødme.
9. Skal æblekagen laves med det samme, kan du med fordel stille mosen i køleskab eller fryser for at få den til at køle hurtigere.
10. Bland rasp og sukker i en skål.
11. Sæt en pande på middel varme og smelt smørret.
12. Hæld blandingen på panden og rør godt i det, mens sukkeret smelter og raspen bruner, for det kan let brænde på, hvis man ikke holder øje.
13. Hæld den brunede rasp tilbage i skålen og lad den køle af.
14. Når både rasp og mos er afkølede, samles kagen.
15. Start med at lægge et lag æblemos i en glasskål. Læg derefter et lag med rasp, og fortsæt til at du kan afslutte kagen med et lag rasp.
16. Hæld fløden i en anden skål og pisk den til den begynder at danne mønstre og tage form. Den skal være let pisket, og altså stiv og gullig.
17. Pynt kagen med den piskede fløde.
18. Skyl bærrene og pynt kagen med rund hånd eller pynt med klatter af ribsgele.