Nationalbanken melder ud om krisesituation: Her er hvad du kan gøre

Nicolai H

17 uger siden

|

17/07/2024
Økonomi
Foto: Shutterstock
Visse ting skal du være obs på, skriver Nationalbanken

Dagens topnyheder

Da Sikkerhedsstyrelsen kom med deres anbefalinger til, hvad danskerne bør have på lager i tilfælde af kriser, var en af tingene kontanter.

For hvis internettet ryger, gør de digitale systemer det samme, og da ca. 90 procent af de fysiske betalinger i 2023 var digitale, vil det altså være rigtig mange danskere, der ikke vil kunne skaffe sig basale fornødenheder.

Eller hvad?

Betalingsrådet, der hører under Nationalbanken, arbejder for et samfundsdækkende betalingsberedskab baseret på offline-kortbetalinger - altså et system, hvor betaling med kort ikke er afhængigt af, at samfundets digitale systemer kører, som de skal.

Men faktisk kan mere end 8 af 10 danskere allerede betale med kort offline.

Her er forklaringen

Nogle typer kort (Dankort og visse Mastercard) kan nemlig bruges til at betale på terminaler, der er offline.

Hvis det er tilfældet, bliver betalingerne lagret i terminalen, og så bliver de ført igennem, når forbindelsen igen er oppe at køre.

Visa-kort er lige nu ikke godkendt til offline-transaktioner, men Visa er i dialog med myndighederne om at åbne for muligheden.

Der arbejdes på at udvide kapaciteten for at sikre betalinger i mindst en uge i dagligvarekæder og apoteker. Arbejdet forventes færdigt ved udgangen af 2024.

Det bør du være obs på

Hvis du skal betale med et kort på en offline terminal kræver det dog, at du kan huske din pinkode.

Den sædvanlige touch-and-go-model, hvor man bare lægger kortet på terminalen, og så går betalingen igennem, virker nemlig ikke nødvendigvis, hvis systemet er nede.

Da Visa-kort altså indtil videre ikke er autoriseret til offline-betalinger, skal du også sikre dig, at du har et Dankort eller Mastercard, der er godkendt til offline-brug.

Det skal dog siges, at hvis du for eksempel har et Visa/Dankort, er det Dankort-delen, der bliver brugt, når du betaler på danske terminaler.

Dette skal imidlertid ikke tages som en underminering af myndighedernes kriseanbefalinger. Ved længerevarende nedbrud kan du nemlig ende med at blive ramt af den maksimale forbrugsgrænse på dit kort, og derfor bør man stadig have kontanter tilgængelig.