Dansk Industri: "Dansk økonomi har stået meget stærkt..."

Kasper Rud

2 timer siden

|

23/11/2024
Økonomi
Foto: Andrzej Rostek/Shutterstock
Foto: Andrzej Rostek/Shutterstock
Valget i USA kommer til at få indflydelse på din økonomi

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ny økonomisk prognose: Usikkerheden er stor efter valget af Trump

Dansk økonomi vil umiddelbart vokse i et pænt tempo de næste par år, men væksten hjælpes stærkt på vej af medicin, gas og en offentlig sektor med vokseværk. Fremtidsudsigterne er samtidig omgærdet af stor usikkerhed, hvilket kan påvirke virksomhedernes vækst, viser ny prognose fra Dansk Industri.

Røgen har endnu ikke lagt sig efter det amerikanske valg, og ingen ved, hvor meget af den lovede politik Donald Trump vil gennemføre. Det, krig i Ukraine, toldmure til Kina, krise i Tyskland og usikre investeringer er en del af bagtæppet for den første økonomiske prognose efter valget i USA. Dansk Industri (DI) vurderer, at der fortsat vil være økonomisk vækst, men den vil tage af i de næste år.

Det skriver DI - Dansk Industri i en pressemeddelelse, via Ritzau.

- Dansk økonomi har stået meget stærkt, og med de faktorer, vi kender, vil den også blive styrket i fremtiden. Men en del er usikkert, og så er væksten meget afhængig af en branche eller reelt en virksomhed, fortæller Allan Sørensen, cheføkonom i DI.

- Novo Nordisk og medicinalbranchen er stadig det lokomotiv, der trækker væksten op sammen med høj vækst i det offentlige. Resten af erhvervslivet er langt mere udfordret, hvor tre ud af 10 virksomheder faktisk har haft underskud på driften sidste år.

DI’s prognose anslår, at dansk økonomi vil udvikle sig med en vækst i BNP på 2,4 pct. i 2025 og 1,6 pct. i 2026. Væksten drives især af medicin, gas og et meget højt offentligt forbrug, og uden de særlige bidrag fra disse tre områder, ville der blot være udsigt til en vækst på ca. 1 pct i år og de kommende to år. Beskæftigelsen forventes at falde en smule i samme periode.

- Prognosen skal ses i lyset af ekstraordinær stor usikkerhed i de kommende år. Holder forbrugerne fortsat igen, mangler der lyst til at investere, eller får vi en amerikansk handelskrig, så vil det for alvor spænde ben for udviklingen i økonomien, siger Allan Sørensen.

Og den store usikkerhed er i sig selv et problem for landets virksomheder. For seks ud af 10 er usikkerhed faktisk en barriere for vækst.

- Den stigende usikkerhed kommer i høj grad af, at forholdene om handelspolitikken er blevet mere usikre. Det har været en udfordring for danske virksomheder siden Trumps første præsidentperiode, og det tog især fart i 2018, da de første forhøjede toldsatser på kinesiske varer blev annonceret, forklarer DI’s cheføkonom.

Foreløbigt ser det dog ud til, at forbrugerne får hjælp af faldende inflation og lavere renter.

- Inflationen har kurs mod et normalt niveau i både eurozonen og USA, hvilket baner vejen for endnu flere rentesænkninger. Der vil være udsigt til stigende privatforbrug og øgede investeringer i takt med, at købekraften stiger og renterne falder, siger Allan Sørensen.

- Men udsigten til lavere inflation og lavere renter afhænger i høj grad af den førte politik – særligt den politik, som bliver ført i Washington.

Her kan du hele DI's prognose.