Arbejdsmarkedet er eksploderet: Især denne gruppe danskere: Især disse danskere kommer i arbejde

Nicolai H

18 uger siden

|

15/07/2024
Økonomi
Foto: Nopphon_1987/Shutterstock
Foto: Nopphon_1987/Shutterstock
Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd har ny - og interessante - tal klar.

Dagens topnyheder

Beskæftigelsen blandt seniorer i Nordsjælland lå tidligere langt over landsgennemsnittet, men det billede er i dag ændret.

På landsplan er beskæftigelsen blandt 60-64-årige steget markant det seneste årti, og fremgangen har været størst i andre dele af landet end Nordsjælland.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra Danmarks Statistiks registre. Analysen sammenligner beskæftigelsesfrekvensen blandt 60-64-årige seniorer i de enkelte kommuner.

I 2012 bestod top-ti af kommuner med højeste seniorbeskæftigelse udelukkende af nordsjællandske kommuner og kommunerne Dragør og Roskilde. I 2023 er billedet mere broget, hvor de østjyske kommuner Favrskov og Skanderborg og sjællandske Solrød nu blander sig i top-ti.

Kommunerne Morsø, Middelfart og Sønderborg har oplevet de største fremgange med en beskæftigelsesfrekvens, der er cirka 28-29 procentpoint højere end i 2012. Gentofte Kommune har haft den mindste fremgang på 14 procentpoint, mens også kommuner som Fredensborg, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk ligger i bunden, når det kommer til fremgang.

”Beskæftigelsesfrekvensen for seniorerne er steget i hele landet, men især i de kommuner, der tidligere lå lavt. Det betyder, at seniorbeskæftigelsen nu er langt mere lige fordelt geografisk end i 2012. Tidligere var det mere koncentreret i de velhavende kommuner med mange akademikere nord for København,” siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i en pressemeddelelse.

I 2012 var mere end halvdelen af de 60-64-årige i kommunerne Hørsholm, Gentofte, Rudersdal og Furesø i beskæftigelse. Landsgennemsnittet lå dengang på 39,1 procent. Til sammenligning lå seniorbeskæftigelsen på omkring en tredjedel kommunerne på Fyn.

Lavest beskæftigelse i kommuner på småøerne

Den generelle stigning i beskæftigelsen for seniorer har betydet, at landsgennemsnittet for de 60-64-årige i kommunerne, er steget til 62,3 procent.

Det dækker dog stadig over nogle store geografiske udsving. Mens det i dag er knap 74 procent af de 60-64-årige i Allerød Kommune, som er i job, gælder det kun for lidt mere end 50 procent af seniorerne i kommunerne Lolland, Langeland, Ærø og Læsø.

”Det er primært i de mindre økommuner, at beskæftigelsen blandt de lidt ældre er lav. Det tyder på, at antallet af arbejdspladser til rådighed i området spiller en væsentlig rolle. Det er også et mønster, vi ser i beskæftigelsestallene for andre aldersgrupper,” siger Emilie Damm Klarskov.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner

  • Siden 2013 er beskæftigelsen blandt seniorer steget markant. Beskæftigelsesfremgangen kan delvist forklares af reformer, der har øget efterløns- og pensionsalderen, men også den gunstige udvikling i beskæftigelsen har spillet en betydelig rolle, da fremgangen har været større, end hvad reformerne kan forklare.

  • Seniorbeskæftigelsen er steget mest blandt ufaglærte og faglærte, der traditionelt har haft en noget lavere beskæftigelse end personer med videregående uddannelser.

  • Seniorer er overrepræsenterede inden for ejendomshandel og udlejning samt andre serviceydelser, mens de er underrepræsenterede inden for medicinalindustrien og IT-virksomhed.

  • Beskæftigelsesfremgangen blandt seniorer er sket i hele Danmark. Det gælder både for 60-64-årige og 65-69-årige.