Nyresten er som navnet antyder sten, der dannes i nyrer eller de øvre urinveje. Disse sten kan sætte sig fast i urinlederne og blokere for urinstrømmen, hvilket kan forårsage rigtig slemme smerter. Stenene går oftest i sig selv igen, men mange gange behandler man med medicin for til at lindre smerter og fremme stenpassagen.
Hvad er nyresten?
Nyresten er små sten, der dannes ved at salte eller affaldsstoffer i urinen udfældes og samler sig til sten. Disse sten kan sagtens blive liggende i ro i nyren, men kan også vandre nedover gennem urinlederne.
Nyresten. Foto: Shutterstock
Her kan de sætte sig fast og blokere for urinstrømmen, hvilket giver svære smerter.
Årsager til nyresten
Der er forskellige grunde til, at stenene dannes. Som nævnt ovenfor opstår stenene, når bestemte affaldsstoffer eller salte, der normalt er opløst i urinen, overskrider deres maksimale opløselighed og i stedet bliver til små sten.
Dette sker typisk ved, at nyrerne udskiller en øget mængde affaldsstoffer eller salte, men det kan også skyldes mangel på væske, da dette medvirker, at urinmængden bliver for lille til at holde saltene opløst.
Dernæst er forekomsten også stærkt forbundet med vores livsstil. I takt med stigningen i livsstilssygdomme som fedme og sukkersyge har forekomsten af nyresten nemlig været støt stigende
Herunder kan du se en række faktorer, der kan være med til at øge risikoen for nyresten:
- Forandringer i urinsyreindholdet i kroppen
- Urinvejsinfektioner eller misdannelser i urinvejene
- Hvis man indtager for lidt
- Hvis man spiser meget kød
- Hvis man er langvarigt sengeliggende
- Nyresten i nærmeste familie
Personer med stomi er i øvrigt ekstra udsat for at få nyresten.
Hyppighed
Lidelsen er ganske udbredt og op mod 10 procent af alle mænd og fem procent af alle kvinder vil opleve at få nyresten i løbet af livet. Af de personer der får nyresten, vil 50 procent få et nyt anfald inden fem år og 70 procent inden 20 år.
Nyresten. Foto: Shutterstock
Lidelsen rammer hyppigst personer mellem 30-50 år og især i varmere lande. Ligeledes vil personer med stillesiddende arbejde være i risikozonen, ligesom personer, med tendens til nyresten i familien, vil være mere disponerede.
Symptomerne
Bliver man ramt af et nyrestensanfald, vil de typiske symptomer være smerter, der især mærkes bag på ryggen eller i flanken. Smerterne kan også stråle ned mod lysken eller ned i kønsdelene.
Der er forskel på, hvor store smerterne er. I nogle tilfælde opleves de ‘blot’ som ubehag eller ‘murren’ i nyreområdet, mens de i andre tilfælde kan være nærmest uudholdelige.
Får man et alvorligt anfald, kan det være så smertefulde, at det føles angstprovokerende og kan udløse panik. Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke er en livstruende tilstand.
I de værste tilfælde vil man også kunne opleve følgende:
- Blod i urinen
- Kvalme
- Opkast
- Hyppig vandladningstrang
Behandling
I de fleste tilfælde af nyresten vil man lade lidelsen gå sin gang og vente på, at stenene passere af sig selv. Dog vil man i slemme tilfælde benytte sig af medicinsk behandling for at begrænse smerterne og fremme stenpassagen.
I nogle tilfælde vil det dog være nødvendigt at operere stenene ud. Når der er tale om små sten (under fem millimeter) vil de i de fleste tilfælde komme ud af sig selv.
Nyresten set i et mikroskop. Foto: Shutterstock
Ved større sten (over syv millimeter) vil det dog i flere tilfælde være nødvendigt at blive behandlet for at der ikke bliver forårsaget alvorlig skade på leveren.
I de tilfælde vil en læge ofte vælge at anlægge et dræn i nyren direkte gennem huden eller gennem urinlederen. Der findes dog også andre behandlingsformer i forbindelse med nyresten, da man både kan benytte kikkertkirurgi eller knusning med chokbølger.