"Vores nytårsforsæt bør handle om at gøre op med den lille egoist og gøre plads til ældre, flygtninge og fattige"

Nanna Just

461 uger siden

|

30/12/2015

Dagens topnyheder

Dronning Margrethe fortæller om året, der gik og "Gud bevare Danmark" lige inden spisetid. En halvfuld butler underholder middagsselskabet til 90 års fødselsdag, mens han gang på gang snubler over tigerskindet. I har boblevand klar og kransekagen strutter.

Endelig er det tid til, at balancere en munter nytårsskid, inden du gør klar til at hoppe ind i et nyt og spændende år: År 2016.

Men hvilke ambitioner, hvilke drømme og hvilke nytårsforsæt har du med i bagagen, når du står dér lidt halvvaklende på stolen og kaster dig ud i endnu et eventyr på rejsen kaldet livet?

Måske er du en af dem, der for syttende gang har et nytårsforsæt om at smide de sidste fem kg. Måske drejer det sig nærmere om 50. Måske handler det mere om at gøre op med en dårlig vane og kvitte smøgerne. Måske vil du løbe et marathon, bestige et bjerg eller sejle Jorden rundt.

Undersøgelser viser, at vores nytårsforsæt næsten altid handler om at forbedre os selv. En tendens, der desværre stemmer overens med et kedeligt fænomen, som synes større og større i Danmark: Jeg-kulturen. Jeg, mig og mit. Ikke vores. Ikke dit. Men mit! Hvordan kan jeg forbedre mit liv? Hvordan kan min tilværelse blive bedre?

Nuvel – vi kan jo ikke gå og lave nytårsforsætter på andres vegne (selvom det ville være ganske praktisk). Så kunne mit nytårsforsæt være, at tante Olga skulle stoppe med at ryge, og hendes kunne være at få mig i bedre form. Men hvorfor ikke stille lidt større krav til sig selv og kigge indad? Nytårsforsæt handler oftest om noget målbart. Noget man kan tage og føle på. Noget man sågar kan tage et decideret billede af.

Vores samfund trænger i stedet til at gøre op med den lille egoist, som har kigget frem fra sit skjul på godt og ondt i det forgangne år. Den lille egoist, der har svært ved at passere egen næsetip og vende blikket udad. Et blik, der kan være afgørende for vores medmenneskers eksistens: Hjemløse, flygtninge, ældre eller fattige.

Uanset hvilken politisk blok, du hører til, har vi i Danmark alle dage haft et værdigrundlag, som tog udgangspunkt i at beskytte og værne om samfundets svageste, og netop dét værdigrundlag har lidt et skred i 2015.

Taberne har været de svage og vinderne de stærke. Uanset, hvad du har tænkt at tage med dig i 2016, vil jeg derfor slå et slag for at se på sig selv som en kilde eller handlende genstand, der kan påvirke den omkringliggende tilværelse.

Her er fem forslag til nytårsforsætter som ikke booster dit eget ego:

1. Træk stikket
Det lyder som en kliché, men er ikke desto mindre tiltrængt: Hav et nytårsforsæt om at blive bedre til at slukke telefonen eller tabletten, og vær til stede, når du er blandt andre mennesker. Kig op, vær nærværende og lad Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat have sit eget liv for en stund. Dit liv er dér, hvor du placerer din opmærksomhed. Lad dén opmærksomhed ramme dine kære.

2. Vend blikket indad
Vi indgår alle i en eller anden form for social relation, og hvor mennesker mødes, kan mennesker strides. Og det er altid den anden, der har opført sig som en idiot, er bindegal eller som ikke kan sætte sig i dit sted. Med et nytårsforsæt om at vende blikket indad kan du stille dig selv spørgsmålet: ”Hvad kunne jeg have gjort anderledes?” og måske redde et venskab, et parforhold eller en konflikt med din teenagedatter.

3. Sænk dit private CO2-udslip
Vi har hørt det gang på gang i 2015 – hvis Jorden skal reddes, skal vi gøre noget nu. Og nej, at du mindsker dit CO2-udslip redder ikke hele verden. Men hvis vi alle er mere opmærksomme på eget forbrug, kan vi måske give kloden et par år mere at løbe på. Gør det for dine tip-tip-tip-oldebørns skyld.

4. Tag ansvar for dine medmennesker
Uanset, hvem du mener er din næste, trænger danskerne til et generelt løft i at tage ansvar og ikke kaste ansvaret videre på de dumme politikere, USA eller fremmede religioner. Tag din del af ansvaret: Hjælp fru Jensen med at bære de fyldte poser til hendes bil, bliv besøgsven, køb Hus Forbi, når muligheden byder sig, eller deltag i integrationsprojekter i dit lokalområde. Det er de store magter, der kan gøre den store forskel, men det udelader ikke den enkeltes ansvar for den enkelte.

5. Sig fra
Vi lever i en verden, som bombarderer os med tilbud, konkurrerer om vores opmærksomhed og til tider danner en forestilling om, hvordan vi bedst får mest ud af livet. Ved at have et nytårsforsæt om at sige fra, accepterer du nej-hatten som en mulig sindstilstand og kan derved lettere gå imod strømmen. At gå imod strømmen er ikke nødvendigvis dårligt. Måske giver det jer mere ro i familien, måske redder det dit ægteskab, eller måske bliver modet til at sige fra, netop din redning fra stress, angst eller en depression.

Det er tid til at omtænke nytårsforsættende og vende blikket væk fra ego-centrerede, målbare præstationer.

Din familie kalder.
Dit helbred kalder.
Danmark kalder. 

Rigtig godt nytår.

Indlægget er skrevet af Nanna Just for Dagens.dk. Hun er Stud. Cand.mag, mor til Lucas på to år og har bloggen klummeliv.dk.

Læs også: Hvis Danmark var på flugt, så verden sådan her ud

Læs også: Mit almindelige liv som ”luder”, kone, veninde, datter, karrierekvinde og mor

 

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler: