Venstre er af den opfattelse, at det grønne udspil, der under navnet 'Danmark kan mere II', som af regeringen blev præsenteret i sidste måned, er for uambitiøst.
I og med, at de har denne holdning til udspillet, har de ganske enkelt valgt at tage sit eget energiudspil med til de igangværende forhandlinger. Det skriver Ritzau.
Formålet med det nye udspil er, at Danmark hurtigst muligt, og derfor også hurtigere, end hvad den siddende regering har foreslået, skal være uafhængig af gas fra Rusland.
Ifølge Venstre er det noget, man kan nå i mål med på flere måder. Blandt andet mener de, at en god løsning vil være at få flere solceller på taget af industrianlæg. Hertil er det også nødvendigt, at man får skabt en større lokal opbakning til opstilling af såvel solceller som vindmøller.
For at nå i mål med dette, ønsker Venstre blandt andet at tage et nærmere kig på VE-bonusordningen, der stammer fra 2020, når det kommer til at få flere vindmøller og solceller på land.
Denne ordning medfører, at de beboere, der bor i en afstand af op til otte gang en vindmølles højde eller 200 meter fra det nærmeste solcelleanlæg, har mulighed for at få en årlig skattefri udbetaling.
Ifølge Marie Bjerre, der er klimaordfører for Venstre, er det afgørende, at man formår at skabe en større lokal opbakning, hvis der skal indføres mere vedvarende energi i Danmark. Og netop dette vil man gøre, ved at give en årlig skattefri udbetaling.
"Vi foreslår, at man kigger på VE-bonusordningen. Kan man udvide den, så beløbet eksempelvis er større, eller så den dækker flere? Og hvilke hindringer, der i øvrigt er for at bruge ordningen?" siger hun ifølge Ritzau.
I dag lyder den forventede gennemsnitlige udbetaling pr. husstand for vindmøller på et sted mellem 5.000 kr. og 6.500 kr. pr. år. For solceller lyder udbetaling derimod på mellem 2.000 kr. og 2.500 kr. pr. husstand pr. år.
Venstre har ikke givet et konkret svar på, hvor mange penge, der eventuelt vil blive sat af til at udvide denne ordning. Fra partiets side lyder det nemlig, at det afhænger af, hvordan en eventuel udvidelse vil komme til at ske.