Verdensnaturfonden med skræmmende forudsigelse: "Det er alvorligt"

Mathias Madsen

144 uger siden

|

10/02/2022
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Verdensnaturfonden har i en ny rapport slået alarm og advaret om, at menneskehedens enorme plastikforbrug kan få fatale konsekvenser for Jordens økosystemer og i sidste ende os selv.

Dagens topnyheder

I en ny rapport, som er udarbejdet af Alfred Wegener Institute Helmholtz Center for Polar- og Havforskning på vegne af Verdensnaturfonden (WWF), har netop WWF på baggrund af verdens plastikproduktion skønnet, at plastikforureningen i verdenshavene vil være firedoblet om mindre end 30 år, hvilket kan få fatale konsekvenser. Det skriver Sosialnytt

Plastaffald er et globalt problem, og vi har brug for globale løsning til at tackle det," har generealsekretæren for WWF, Karoline Andaur, udtalt.

Det gjorde hun i forbindelse med, at WWF d. 8. februar - cirka tre uger inden FN's klima- og miljømøde i Nairobi - lancerede en ny rapport ved navn Impacts of plastik pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems (red. Plastikforurenings impakt i havet på marine arter, biodiversitet og økosystemer). 

Rapporten opsummerer mere end 2500 undersøgelser og er den hidtil mest omfattende analyse af affald i havene, og den er ikke ligefrem positiv. 

Én af konklusionerne i rapporten er nemlig, at plastaffaldet i havene vil være firedoblet i 2050 og dermed true dyre- og planteliv over hele verden, hvis vi ikke finder på nogle markante og effektive løsninger inden for kort tid. 

"Alle beregninger viser en markant vækst i plastikaffaldet i årene fremover. Det er alvorligt, og det er vigtigt, at [...] verdens ledere ikke glemmer, at vi er i en plastikkrise," har Andaur forklaret.

Rapporten bekræfter desuden, at der ér tale om en reel krise, da plastikforuereningen i havene bestemt ikke er til at spøge med. 

Den nye rapport beskriver nemlig, hvordan plastikken har en enorm negativ indvirkning på blandt andet biologisk mangfoldighed, marine arter og økosystemer, og der står for eksempel, at 88 procent af de undersøgte marine arter er negativt påvirket af plastik - og det er altså med den nuværende mængde plastaffald i havene. 

Det anslås desuden at op mod 90 procent af alle havfugle og 52 procent af alle havskildpadder har indtaget plastik, og negative påvirkninger fra forureningen er påvist i langt de fleste artsgrupper.

"Vi ser, at der er fundet plastikpartikler i fordøjelsen af ​​en række fugle og dyr," har Andaur således udtalt.

Flere af verdens aller vigtigste marine økosystemer, såsom koralrev og mangrover, som er nøglebrikker i velfungerende økosystemer, er særlig sårbare, og det er derfor ikke svært at forestille sig, hvor katastrofalt det ville være, hvis mængden af plastik i havene blev firedoblet. 

"Når først plastikaffaldet ender i havet, er det næsten umuligt at rydde op. Plasten brydes op i mindre og mindre stykker, og koncentrationen af ​​mikro- og nanoplast stiger. [...] Plastforurening forhindrer også plantevækst, og gør dermed vores økosystemer mere sårbare over for f.eks. klimaændringer," har Andaur desuden forklaret.

Hun uddyber yderligere, at plastikken i sidste ende kan ende i vores egne kroppen og har således udtalt: "Hvis stykkerne er små nok, mener forskerne, at plastikken kan komme ind i blodbanen og opbevares i kropsvæv hos både dyr og mennesker."