Den største mindepark i verden for verdens største søslag åbner onsdag for offentligheden i Thyborøn.
Det blodige slag med over 8600 døde var en milepæl i kampene til søs mellem Tyskland og England under Første Verdenskrig. Det fandt sted i Nordsøen bare 145 kilometer vest for Thyborøn 31. maj til 1. juni i 1916.
Når den nye mindepark åbner på 100 årsdagen for det såkaldte Jyllandsslag, skyldes det den passionerede danske vragdykker Gert Normann Andersen.
Hans historiske begejstring og de mange ting, han gennem årene på talrige togter har fisket op fra havbunden efter slagets 25 sænkede skibe, udgjorde allerede grundstammen i det nye maritime museum Sea War Museum Jutland. Det slog dørene op i september sidste år også i Thyborøn.
- Jeg blev grebet af interessen for det voldsomme slag allerede som dreng, da min bedstefar fortalte, hvordan han i 1916 kunne høre kanonerne buldre ude over vandet, siger Gert Normann Andersen.
- Siden kom jeg som dykker til at arbejde for flere museer, og gennem tiden har jeg hentet mange ting på havbunden. I 2015 lavede vi sammen med et britisk tv-selskab en omfattende kortlægning af alle 25 vrag fra slaget, siger han.
Åbningen af mindeparken på 20.000 kvadratmeter markeres med fornem udenlandsk deltagelse. Efterkommere af de to generaler, der ledede slaget på henholdsvis engelsk og tysk side, kommer til Thyborøn og deltager.
At mindeparken for et tysk-engelsk slag skal ligge i det neutrale Danmark, er der ifølge Gert Normann Andersen en særlig pointe i.
- Det betyder, at slaget ikke, som den slags oftest gør, ensidigt ses fra vinderens eller skurkens side. I rigtig krig er der mest ofre, og skurkene er de politikere, der sender folk i krig, siger han.
Selve mindeparken er formet som et kunstprojekt i naturen udført af kunstneren Paul M. Cederdorff. I klitterne mod havet er der anbragt 25 store granitblokke med hvert sænket skibs navn samt en ekstra sten for de døde fra skibe, der ikke sank.
/ritzau/