Verdens ældste ost fundet: Du gætter aldrig, hvor gammel den er

Mathias Madsen

14 timer siden

|

26/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En vanvittig gammel ost er blevet fundet.

Dagens topnyheder

Oste kan lagres i mange uger, måneder og sågar år. De fleste milde og lagrede oste har for eksempel lagret i 20-40 uger, og når man kommer op i en vis prisklasse, har ostene ofte lagret i mere end ét år.

Det gør dem kun bedre, men der er dog formentlig også en grænse for, hvor længe man ønsker, at en ost skal lagre. Den ost, som i 2003 blev fundet i Xinjang-regionen i Kina, er det i hvert fald formentlig de færreste, der vil spise.

Osten blev fundet sammen med tre mumificerede lig, og siden dens opdagelse er den blevet analyseret og undersøgt af forskere og eksperter, og nu har de delt deres viden.

For tre dage siden blev et studie således ifølge The New York Times offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cell, og her blev det slået fast, at osten har en alder, der gør, at den faktisk er verdens ældste ost.

Lagt som halskæde

Osten blev i 2003 fundet i en grav under en udgravning i Tarim Basin, som er en ørken, der i dag ligger i Xinjang-regionen i Kina.

Her fandt man tre velbevarede mumificerede lig, og én af dem var stadig iført en filthat, en uldfrakke og læderstøvler - og nårh ja, ost.

Osten lå nemlig rundt om halsen på alle tre lig som en halskæde, og nu har undersøgelser slået fast, at den var hele 3.600 år gammel og dermed verdens ældste ost.

Tidligere har man på krukker, der var 7000 år gamle, fundet fedtstoffer, som formentlig stammede fra ost, og i en 4000 år gammel tekst bliver ost nævnt, men den 3.600 år gamle ost er altså den ældste af sin slags, som man har fundet og været i stand til med 100 % sikkerhed at bekræfte ér ost.

Den gamle ost er formentlig lavet af både gede- og komælk, da man har fundet DNA fra begge dyr i den, og så har man formentlig brugt kefir til at producere osten. Det har Dr. Qiomei Fu, der er én af forskerne bag studiet, forklaret.

Da osten blev begravet, var den formentlig blød og syrlig, men ifølge Dr. Fu er den ikke længere så appetitlig, og så vidt vides, er der ingen, der har smagt på den.

"Jeg tror ikke, folk ønsker at prøve, da den ikke er så appetitlig længere," har Dr. Fu udtalt.