Statskassen står med et kæmpestort hul, hvis man fjerner forsyningssikkerhedsafgiften - kendt som brændeafgiften - uden at hæve skattene.
Det siger skatteminister Morten Østergaard (R) efter forhandlinger med partierne. Forhandlingerne fortsætter først efter påske, forklarer han.
- Det bliver ikke i dag, at det bliver billigere at være dansker, men det kan nå at komme. Hvis man opløser aftalen, er der et hul i statskassen, som man skal finansiere, siger Morten Østergaard:
- Hvis de borgerlige partier ikke kan lide den model, regeringen præsenterer, må de give deres eget bud.
Regeringen vil erstatte afgiften ved at hæve bundskatten for alle skatteydere. Det letter ifølge Skatteministeriet samlet skatten med en milliard kroner eller 220 kroner i gennemsnit. I skatten modregner ministeriet nemlig, at prisen på varme vil falde.
Energiaftalen er åbnet, mener Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.
- Vi er optaget af at finde en samlet løsning. Det bør ske i energiforliget. Der er ikke meget mening i at sende en ekstra regning på 2500 kroner til danskerne, siger han.
Dansk Folkepartis skatteordfører, Mikkel Dencker, afviser, at forhandlingerne er brudt sammen.
SF-ordfører Steen Gade beskyldte før forhandlingerne Venstre for at "spille fandango" med de job, der afhænger af energiaftalen. Han frygter, at færre vil investere i store havvindmølleparker som Kriegers Flak i Østersøen.
Enhedslistens klimaordfører, Per Clausen, vil ikke fortsat kompensere erhvervslivet ved at fjerne forsyningssikkerhedsafgiften.
- Hvis vi ikke kan blive enige, må energiforliget stå ved magt, så vi indfører forsyningssikkerhedsafgiften, siger han.
De Konservative har meldt afbud til forhandlingerne, da partiet ikke vil være med til at hæve skatten, oplyser finansordfører Mike Legarth (K) til TV2 News.
/ritzau/