Grundlovsdag er for mange danskere lig med taler i det fri med fokus på folkestyre, fællesskab og frihed.
Og for nogle af de danskere, der har tænkt sig at markere dagen udenfor, er det nok at iklæde sig shorts og korte ærmer, mens man i andre dele af landet vil blive glade for et par lange bukser.
Det forklarer meteorolog Henning Gisselø fra DMI.
- Vi får en pæn dag de fleste steder, men temperaturerne kan svinge med omkring ti grader, alt efter hvor i landet man befinder sig.
- I den allermest sydvestlige del af landet kan vi måske i en lille lomme nå op på 25 grader, men hvis man skal lytte til en tale på en strand på Falster, bliver det måske kun 15 grader, siger han.
Det er en sydvestlig vind, der er blevet opvarmet over det europæiske kontinent, der giver varme til sønderjyderne. De fleste andre steder i Danmark mister den lune vind sine varmegrader, når den skal passere Østersøen og Kattegat.
- Generelt bliver det mellem 17 og 22 grader, og selv om der ligger lidt skyer fra morgenstunden, ser det ud til, at de fleste får et kig til solen i løbet af formiddagen, fortæller Henning Gisselø.
Mens grundlovsdag bliver en pæn en af slagsen, kommer der et dramatisk skifte i vejret natten til lørdag.
- Der kommer regn og tordenbyger ind fra vest, og der er en risiko for, at det kan blive ret kraftigt. Det bliver nok ikke skybrud, men lokalt kan der måske komme op til 24 millimeter på seks timer i Vendsyssel, Thy og Vestjylland, lyder det fra meteorologen.
I løbet af lørdagen får resten af landet også skyer og byger at mærke. Lørdag formiddag får dele af Sjælland og Bornholm dog mulighed for at mærke samme antal varmegrader, som sønderjyder gjorde fredag.
- Visse steder på Sjælland og i de østlige egne kan vi om formiddag nå et stykke over de 20 grader, fortæller Henning Gisselø.
Fra søndag blæser der køligere luft ind over landet, der får temperaturen ned på højst 18 grader, og sådan fortsætter det frem til tirsdag.
/ritzau/