Københavns Universitet (KU) melder nu klart ud i debatten om de bonusordninger, der belønner unge, som hurtigt hopper videre fra gymnasier til videregående uddannelser.
Går man for eksempel i gang med at læse videre inden for to år efter at studenterhuen er i hus, vil ens karaktergennemsnit automatisk blive sat op.
Men ifølge Københavns Universitet gør reglerne det bare sværere at komme ind på et studie.
I en pressemeddelelse lørdag oplyser universitetet, at 7312 ansøgere i dag får tilbudt en studieplads. Det er godt cirka fire procent færre end året før.
- Det er generelt blevet sværere at komme ind på en af KU's uddannelser i år. Otte ud af ti uddannelser er adgangsbegrænsede og på knap hver tredje uddannelse, skal man have mindst 9 i karaktergennemsnit for at komme ind, siger områdeleder Pernille Kindtler fra Vejledning & Optagelse på Københavns Universitet i meddelelsen.
På 34 ud af KU's 67 bacheloruddannelser er adgangskvotienten højere end sidste år.
Og det bør give anledning til eftertanke i forhold til den såkaldte hurtigstartbonus, der kan pumpe et karaktergennemsnit langt op over topkarakteren 12, mener Pernille Kindtler.
- Der er intet belæg for at konkludere, at ansøgerne bliver mere velkvalificerede af at starte deres uddannelse maksimalt to år efter deres adgangsgivende eksamen, siger hun.
Studievejlederne på KU har desuden konstateret, at "langt de fleste" studerende ikke ønsker at holde mere end et eller to års pause efter gymnasiet.
- Vi ser derfor ikke nogen grund til at opretholde denne ordning, der er med til at tvinge adgangskvotienterne højere og højere op, udtaler Pernille Kindtler.
Tidligere denne uge foreslog SF at afskaffe bonussystemet, og ideen fik opbakning fra flere partier.
/ritzau/