Undrer du dig? Derfor dukker Mette Frederiksen ikke op

Skrevet af Emil Martesen

01/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Undrer du dig?

Dagens topnyheder

Der er løbet meget vand i åen for Mette Frederiksen siden hun tiltrådte som statsminister tilbage i 2019.

Og det ser bestemt ikke ud til at lakke mod enden lige foreløbig.

Når statsministeren onsdag træder op for at tale i anledning af arbejdernes kampdag, befinder hun sig på sikker afstand fra Fælledparkens ofte tumultariske stemning.

Det skriver B.T.

I stedet vil hun tale hos fagforeningen FOA i Slagelse og ved et arrangement med Fagbevægelsens Hovedorganisation i Haderslev. Valget om at undgå Fælledparken går ellers imod en tradition for, at de socialdemokratiske formænd holdt tale i Fælledparken i København:

"Det ville nærmest være at begå harakiri, hvis hun stillede op et så offentligt sted, hvor folk kan råbe og buhe af hende", siger B.T.s politiske analytiker, Henrik Qvortrup, idet han minder om tidligere episoder, hvor danske statsministre har mødt modstand fra folkemængden.

Men det betyder langtfra, at Mette Frederiksen kan sætte næsen op efter et positivt stemt publikum, hvorfor han anbefaler hende, at talen bliver holdt simpel:

"Det kan godt være, hun skal nævne store bededag, for at adressere elefanten i rummet. Men det er farligt, fordi det er så følsomt for folk. Ellers er det noget med at tale om solidaritet og at tage vare på de svage i samfundet – hun skal holde sig til de klassiske budskaber", siger han.

Den tilgang til talens indhold er symptomatisk for det nuværende politiske klima, hvor Mette Frederiksen navigerer i et landskab af utilfredshed med den ene dårlige politiske måling efter den anden.

Samlet set står Mette Frederiksen over for en delikat opgave: Hendes tale vil nemlig ikke kun være en prøve på hendes politiske taktik, men også en indikator for Socialdemokratiet til at komme tilbage på sporet.