Der er store samfundsmæssige gevinster ved øget brug af samfundstjeneste over for dømte kriminelle frem for at sætte dem til at ruske tremmer i et fængsel, skriver Politiken tirsdag.
Det viser en undersøgelse, som bliver offentliggjort tirsdag fra Justitsministeriets forskningskontor.
- Dermed er det første gang, vi i Danmark har et resultat, som viser, at samfundstjeneste sparer en ny kriminalitet, sparer ofre og omkostningstunge indsatser hos politi og retsvæsen, siger Britta Kyvsgaard fra forskningskontoret til Politiken.
Ikke blot viser undersøgelsen, at risikoen for, at dømte i det hele taget begår ny kriminalitet, mindskes med omkring 15 procent, når der dømmes samfundstjeneste.
Den viser også, at ved de lidt alvorligere kriminalitetstyper, som eksempelvis berigelsesforbrydelser og mindre voldsforbrydelser, mindskes risikoen for tilbagefald med omkring 25 procent.
Ved kriminalitet af alvorlig art, som fører til en ny fængselsstraf, mindskes risikoen med 33 procent i løbet af det første år og med 39 procent i op til tre år efter, når der gives samfundstjeneste.
- Den kriminalpræventive effekt af samfundstjeneste er endnu større for alvorlig kriminalitet end for kriminalitet generelt, konkluderer en af undersøgelses forfattere, Christian Klement, fra forskningskontoret, over for Politiken.
Justitsminister Karen Hækkerup (S) siger til Politiken, at hun vil se på, om samfundstjenesten kan komme mere i spil.
- Målet for mig er ikke kun at straffe, men også forhindre, at der kommer nye ofre. Her er samfundstjeneste, idømt de rigtige mennesker, en bedre idé end kun at have fokus på fængsel, siger hun.
I 2012 blev 3778 personer, cirka 10 om dagen i gennemsnit, idømt betingede eller ubetingede domme med vilkår om samfundstjeneste, skriver avisen.
/ritzau/