Ukraine i Nato: Porosjenko leger med ilden før valg

admin

10 år siden

|

25/05/2014

Dagens topnyheder

Petro Porosjenko er suveræn favorit til at blive Ukraines kommende præsident ved søndagens valg med over 30 procents forspring til nærmeste forfølger, den tidligere premierminister Julia Timosjenko.

Begge er vestligt orienterede, begge ønsker tætte bånd til EU, men i spørgsmålet om et andet betændt og højaktuelt emne i den tidligere sovjetrepublik, medlemskab af Nato, har de hidtil valgt hver sin vej.

Porosjenko, som ellers tidligere har været ivrig fortaler for medlemskab, har klaret sig strålende på at følge folkestemningen og afvise en folkeafstemning om medlemskab på grund af frygt for national splittelse, mens Timosjenko har sagt klart ja til dette.

Men efter et møde med udenrigsministrene fra Danmark og Norge, Martin Lidegaard (R) og Børge Brende, fredag åbnede erhvervsmanden - populært kaldet chokoladekongen på grund af sin slikvirksomhed - igen en dør på klem for Nato.

- Hvis 50 procent af ukrainerne støtter, at vi tilslutter os Nato, så vil vi tage en beslutning om det. Hvis det er færre end 40 procent, tvivler jeg på, at det vil være klogt at gøre.

- Men hvis sikkerhedssituationen forværres, og stabiliteten ikke bliver bedre, så ved man aldrig. Måske skal vi så tage denne beslutning alligevel, siger Petro Porosjenko.

Både som forsvarsminister i 2005 og som udenrigsminister i 2009 har Porosjenko haft ukrainsk medlemskab af den transatlantiske forsvarsalliance som et politisk mål.

Nato-medlemskab i Ukraine er blandt andet betændt, fordi det vil være en stærk provokation mod Rusland, som er totalt allergisk over for enhver Nato-tilstedeværelse nær egne grænser.

Den sikkerhedspolitiske situation taget i betragtning er netop spørgsmålet om Nato-medlemskab ekstra hot i Ukraine.

Ekspræsident Viktor Janukovitj' afvisning af en handels- og associeringsaftale med EU i november udløste optøjer, der førte til hans fald, og siden er tingene eskaleret i den tidligere sovjetrepublik.

Sortehavshalvøen er tilsyneladende mistet til Rusland, selvom ukrainerne og Vesten ikke anerkender den folkeafstemning, der blev holdt på Krim tidligere på året.

Længe har russiske soldater stået og trippet ved grænsen til Ukraine, og Vesten beskylder Putins soldater for at deltage - undercover - i de opstande, som aktuelt udspiler sig i det østlige Ukraine.

Porosjenko ligger til at få omkring 50 procent af stemmerne, men lykkes det ikke at nå mindst halvdelen, skal en ny runde afvikles 15. juni mellem de to kandidater, som får flest.

Det er også tvivlsomt, hvorvidt alle blandt de nuværende Nato-medlemmer vil være interesseret i at få Ukraine med, da det kan skade deres forhold til Rusland, med hvem de har tætte handelsinteresser.

/ritzau/