Udenlandske chauffører kører for Post Danmark

admin

10 år siden

|

08/06/2014

Dagens topnyheder

Post Danmark benytter sig i flere tilfælde af østeuropæisk arbejdskraft. Det samme gør SAS Cargo, hvor billigere østeuropæiske chauffører tilsyneladende kører for det danske transportfirma Kim Johansen, oplyser TV2 News.

Dermed blusser debatten om brugen af udenlandsk arbejdskraft op igen.

Denne gang er det det statsejede selskab, Post Danmark, som erkender, at de benytter sig af vognmænd, der åbenlyst bruger østeuropæiske chauffører som arbejdskraft i Danmark.

Flere udenlandske lastbiler kører dagligt til og fra danske postterminaler, og i to konkrete eksempler har TV 2 Nyhederne fulgt henholdsvis en bulgarsk og litauisk vogn, der forlader en dansk postterminal og kører ud af landet påført med danske trailere.

I de to eksempler har Post Danmark benyttet sig af firmaerne HCS og Kim Johansen som underleverandører.

HCS kan overfor TV 2 ikke bekræfte, at chaufføren i lastbilen får løn efter dansk overenskomst, mens selskabet Kim Johansen benytter sig af udenlandske chauffører, der ikke er aflønnet efter danske vilkår.

SAS Cargo har fået last transporteret af Kim Johansen, men disse lastbiler er registreret i Danmark.

Hos Post Danmark erkender ledelsen blankt, at 10 procent af deres transporter bliver foretaget af underleverandører.

Det sker især efter at Post Danmark er fusioneret med det svenske postselskab, en fusion som går under navnet PostNord, og som betyder, at der er over 100 postterminaler rundt omkring i Norden, som chaufførerne kører rundt til.

- Jeg kan bekræfte, at en meget beskeden del af Post Danmarks og PostNords transport udføres af eksterne vognmænd. Det vi har en forpligtelse til er at sikre at landets lovgivning og EU's lovgivning og direktiver bliver overholdt, og det er det, vi følger op på, siger HR-chef Hans Erik Lindkvist.

Transportminister Magnus Heunicke er vred over Post Danmarks metoder.

- Jeg vil gerne sige helt klart til Post Danmark. Jeg troede, I havde forstået mit budskab. Min holdning er klar, når der udføres arbejde i Danmark, skal det være på danske vilkår. Og jeg vil ikke se østeuropæere underbyde dansk arbejdskraft, siger Magnus Heunicke til TV 2 Nyhederne.

Også Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, raser, og han agter derfor at indkalde transportministeren til samråd mandag morgen.

- Det er helt utilstedeligt. Vi har tidligere set Banedanmark være på kanten, og nu ser vi Post Danmark er med til at trykke danske lønmodtagere, siger han til TV 2 Nyhederne.

/ritzau/