Tysklands regering vil tvinge kvinder ind i bestyrelser

admin

|

25/03/2014

Dagens topnyheder

Tysklands regering er på vej med lovforslag om, at bestyrelserne for store virksomheder og i den offentlige sektor skal have mindst 30 procent kvinder.

Forslaget er offentliggjort af justitsminister Heiko Maas og minister for kvinder Manuela Schwesig.

Begge er socialdemokrater i koalitionsregeringen, som ledes af den konservative forbundskansler, Angela Merkel, fra CDU.

- Der har været diskussioner og debat i årevis, men der er sket alt for lidt, siger Schwesig.

- I dag har vi de bedst uddannede kvinder i historien, siger Maas.

- Det må afspejle sig i ledelserne, tilføjer hun.

Forslaget siger, at mindstekvoten på 30 procent kvinder skal gælde fra 2016 for de 108 største aktieselskaber i Tyskland.

Samtidig taler udkastet til loven om, at der skal sættes ind for i det hele taget at få flere kvinder ind på højere stillinger i 3500 andre selskaber i Tyskland fra 2015, altså næste år.

Disse virksomheder vil få lov at sætte deres egne kvoter, men regeringen vil holde et vågent øje med, om firmaerne nu også opfylder disse kvoter.

Loven taler desuden om offentlige virksomheder og organisationer. Der skal flere kvinder ind i ledelsen i offentlige virksomheder, i administrationen og i retsvæsnet.

Ifølge Tysklands Institut for Økonomisk Forskning (DIW) i Berlin var 15,9 procent af medlemmerne af bestyrelserne i Tysklands 200 største firmaer kvinder i 2013.

I direktionerne var der blot 4,4 procent kvinder.

I den offentlige sektor er der dog flere kvinder. Allerede i 2009 var der 30 procent kvinder i ledelserne i rundt om i den offentlige sektor, herunder ved domstolene.

/ritzau/dpa