I Tyrkiet er det ulovligt at have sex med børn, der ikke er fyldt 15 år endnu. Men det bliver det tilsyneladende ikke ved med at være. Den tyrkiske forfatningsdomstol har nemlig vedtaget en ændring af den seksuelle lovgivning.
Det betyder, at det snart vil blive lovligt at have sex med børn ned til 12 år, hvis barnet har givet sit samtykke til samlejet.
Dermed vil det ikke længere automatisk blive betragtet som seksuelt misbrug, hvis nogen har sex med et barn, der er mellem 12 og 15 år gammelt.
Det skriver svenske Aftonbladet.
Forfatningsdomstolen har nemlig stemt om at afskaffe den lov, der i dag gør det ulovligt at have sex med børn under 15 år. Forslaget blev vedtaget med et snævert flertal - syv stemmer mod seks.
Forslaget blev bragt på banen i forbindelse med, at domstolen skulle tage stilling til en anmodning fra en lavere retsinstans, som klagede over, at den nuværende lov ikke skelner mellem børnenes alder i tilfælde af seksuelle overgreb.
Den lokale domstol hævder, at loven ikke giver juridiske konsekvenser for ofres ‘samtykke’ i sager, hvor barnet er mellem 12 og 15 år og i stand til at forstå den seksuelle akt. Domstolen mener, at børn mellem 12 og 15 år bør betragtes som seksuelt myndige.
Vedtagelsen har vakt vrede blandt akademikere og kvinderetsforkæmpere, som frygter, at den vil føre til ustraffede seksuelle overgreb på børn.
Bahar Gökler er ordfører for en organisation, som forsøger at hindre overgreb mod børn:
- Først og fremmest er alle individer under 18 år et ‘barn’ ifølge internationale konventioner. At forsøge at søge samtykke hos et barn, når det handler om seksuelle overgreb, er helt udelukket, siger Bahar Gökler i et interview med Hurriyet Daily News.
Canan Güllü er ordfører for den tyrkiske kvindeorganisation TKDF. Hun er også utilfreds med lovændringen:
- Denne beslutning vil føre til uønskede ægteskaber. Mennesker kommer til at kunne kidnappe og voldtage børn, gifte sig med dem i en tidlig alder og hindre, at de går i skole. Vi ser nu, om vi kan få dem til at ophæve beslutningen, siger Canan Güllü.
Hvis nødvendigt, hævder Canan Güllü, at hun vil henvende sig til Den Europæiske menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.
Lovændringen skulle træde i kraft den 13. januar 2017.
Følg Dagens Politirapport for flere lignende artikler: