Tv-læge melder ud efter dronning Margrethes fald: "Der er en stor sandsynlighed for, at hun vil få varige mén"

Kamille Isaksen

7 timer siden

|

23/09/2024
Nyheder
Foto: Wikimedia Commons
Om man er dronning eller ej, så kan selv et mindre fald få alvorlige konsekvenser, når man når en høj alder.

Dagens topnyheder

Onsdag aften kom det frem, at Dronning Margrethe var faldet på Fredensborg Slot, hvilket medførte, at hun blev indlagt på Rigshospitalet.

Nyheden blev torsdag formiddag bekræftet af kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, i en skriftlig udtalelse til Ritzau, som Ekstra Bladet viderebragte.

Hun lagde ikke skjul på, at dronningen efter omstændighederne havde det godt, men at hun foreløbigt er indlagt til observation:

"Dronning Margrethe blev i går aftes kørt til Rigshospitalet efter at være faldet på Fredensborg Slot. Dronningen har det efter omstændighederne godt, men er foreløbigt indlagt til observation", siger hun.

Om man er dronning eller ej, så kan selv et mindre fald få alvorlige konsekvenser, når man når en høj alder.

For en person som Dronning Margrethe er sundhedstilstanden ikke blot et privat anliggende, men noget hele nationen følger nøje med i.

Meldingerne afslørede, at hendes majestæt havde pådraget sig skader omkring nakkehvirvlerne samt et brud på venstre hånd.

Efter et kort ophold på hospitalet blev dronningen udskrevet fredag og vendte hjem for at påbegynde sin genoptræning, men udfordringerne stopper ikke der.

Sådan skriver HER&NU.

Frygter langvarige konsekvenser

Faldet resulterede i, at dronningen nu bærer en stiv halskrave for at beskytte nakken, mens hendes venstre hånd er i gips.

Ifølge tv-lægen Charlotte Bøving, der har udtalt sig til mediet er der stor sandsynlighed for, at skaderne kan få langvarige konsekvenser, især for håndens bevægelighed og styrke.

"Ved et brud på håndleddet skal gipsen normalt sidde i cirka fem uger, hvilket betyder, at muskulaturen skrumper, sener mister deres styrke, og bevægeligheden bliver nedsat," forklarer Charlotte Bøving.

Hun understreger, at genoptræningen vil være omfattende, og det største problem bliver formentlig at genvinde den tidligere styrke og bevægelighed i hånden.

Alderen kan spille en væsentlig rolle

Mens genoptræning altid er en udfordring, vurderer Charlotte Bøving, at alderen kan spille en væsentlig rolle for Dronning Margrethes fremtidige helbred.

"For en person i hendes alder vil det kræve livslang træning at genoprette funktionen i hånden. Der er en stor sandsynlighed for, at hun vil få varige mén, såsom nedsat kraft og bevægelighed," udtaler hun.

Selvom det måske kun er små procenter, vil det ifølge Charlotte Bøving være nok til at påvirke hverdagen.

Afslutningsvis udtrykker tv-lægen sin medfølelse og sender de bedste ønsker til dronningen.