TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane' får nye konsekvenser: Her strammer de grebet med ny lovning

Emil Martesen

8 uger siden

|

25/10/2024
Nyheder
Foto: TV 2/Wingman Media
Foto: TV 2/Wingman Media
TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane' får nye konsekvenser.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Flere millioner danskere har set dokumentarserien 'Den sorte svane', der har rullet over skærmen på TV 2. Den er desuden også tilgængelig på streamingtjenesten TV 2 Play, hvor flere seere så alle afsnit i et hug.

Det har chokeret mange at se, hvordan underverdenen tilsyneladende samarbejder med alt fra advokater til tilsyneladende lovlydige rigmænd.

Den noget så omdiskuterede dokumentar har også sat gang i noget af et efterspil.

Et efterspil som i den grad får panderynkerne frem hos danskerne.

Den populære dokumentarserie har allerede haft konsekvenser for flere af de involverede, men nu er det tilsyneladende ikke kun inden for landets grænser, at 'Den sorte svane' får konsekvenser.

Dokumentaren har nemlig skabt bølger i udlandet, hvor den norske regering torsdag meddelte, at man vil skærpe reglerne for advokaters klientkonti.

En beslutning der bunder i afsløringerne fra dokumentaren, hvor klientkonti blev brugt til lyssky formål.

Det skriver den norske regering i en pressemeddelelse.

Den norske justitsminister Emilie Mehl fra Senterpartiet lagde ikke skjul på, at dokumentarens afsløringer om misbrug af klientkonti er en væsentlig årsag til de nye tiltag.

En klientkonto hos advokater er normalt forbundet med høj tillid og bruges til at administrere klienternes midler.

Men som dokumentaren afslørede, kan kontiene være sårbare for misbrug, når kriminelle samarbejder med advokater, der måske er villige til at se gennem fingrene med loven:

"Klientkontiene er sårbare for misbrug. Dette er blandt andet påpeget i National risikovurdering for hvidvask og terrorfinansiering og er desværre en meget aktuel udfordring", lyder det fra den norske justitsminister Emilie Mehl, der pointerer problemets alvor.

At en advokatkonto som udgangspunkt ikke vækker mistanke gør det muligt for kriminelle at udnytte systemet.

Dokumentaren viste, hvordan visse aktører fra advokatstanden og det etablerede erhvervsliv kunne blive potentielle partnere for kriminelle, hvilket skabte grobund for hvidvask.

Ministeren satte derfor to streger under, at den tillid, som advokater nyder i samfundet, også forpligter til at modvirke, at klientkonti bliver brugt til hvidvask og andre kriminelle formål.

Norge bliver altså det første land uden for landets grænser til at reagere med lovgivningsmæssige ændringer efter dokumentarens afsløringer.