Tusindvis af sørgende og efterladte har torsdag lagt blomster ved ruinerne af Rana Plaza-bygningen i Savar nær Bangladeshs hovedstad, Dhaka, for at mindes de tekstilarbejdere, der blev dræbt, da fabriksbygningen 24. april 2013 pludselig styrtede sammen som et korthus.
Fra talrige fabrikstage vajer sorte flag til minde om de 1138 mennesker, der omkom ved ulykken, hvor også flere end 2500 blev kvæstet. Ulykken er den største fabriksulykke i landets historie.
Omkring 100 tekstilarbejdere blokerede torsdag en tøjfabrik i hovedgaden i Savar. De kræver, at fabriksejerne bliver stillet til regnskab for ulykken. Fra menneskemængden lød råb som "Vi vil have kompensation" og "Død over de skyldige".
Fagforeningen Sramik Sanghati kræver, at regeringen skal gøre 24. april til en dag med særlig fokus på sikkerhed på arbejdspladserne i Bangladesh.
Slægtningene til 140 af de dræbte tekstilarbejdere ønsker, at regeringen hjælper med at finde ligene af deres kære. Blandt slægtningene i torsdagens optog var børn, der viste billeder af deres forsvundne mødre.
- Jeg vil have min datters lig. I det mindste vil det give os nogen trøst, siger en grædende mor, Minu Begum, mens hun viser et billede af sin dræbte datter, der arbejdede på en af Rana Plaza-fabrikkerne.
Ulykken synes ikke at have påvirket væksten i Bangladesh' beklædningsindustri, der udgør knap 80 procent af landets eksport.
- Heldigvis. En tekstilboykot ville være en katastrofe for Bangladesh. Fire millioner job er knyttet til klædeindustrien og langt de fleste er besat af kvinder, siger en anonym diplomat i Dhaka til nyhedsbureauet dpa.
En række store internationale tekstilvirksomheder har betalt kompensation efter Rana Plaza-katastrofen, men de køber fortsat varer, der er fremstillet under kritisable forhold i Bangladesh.
/ritzau/dpa