Turen efter medicin er blevet kortere

admin

439 uger siden

|

23/07/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når indbyggerne i Silkeborg har brug for receptpligtig medicin, har de snart fire apoteker at vælge imellem, i Roskilde og Herning har de fem.

En lovændring har betydet, at der inden for et år er kommet 84 flere apoteker eller filialer på landsplan, hvor borgerne kan aflevere deres recepter og umiddelbart efter gå hjem med medicinen.

- Har man været hos lægen for at få penicillin mod halsbetændelse, er det en fordel, at man på vejen hjem kan standse ved apoteket og få medicinen med det samme, siger Charlotte Andersen, apoteker på Svane Apotek i Roskilde.

Hun er blandt de apotekere, som har benyttet den nye mulighed for enten at åbne et filialapotek eller til at opgradere et udsalg til et apotek.

En anden apoteker har gjort ligesom hende, og dermed er antallet af apoteker i Roskilde-området, hvor kunderne med det samme kan få udleveret receptmedicin, gået fra to til fem.

Ud over at slippe for at vente i timer eller i værste fald til næste dag på, at medicinen bliver kørt ud fra "moderapoteket", så betyder flere apoteker mere konkurrence.

Er kunderne ikke tilfredse med åbningstiden eller betjeningen, eller synes de, at køen er for lang det ene sted, så kan de vælge et andet.

Listen over de nye apoteker og filialer viser, at det især er byerne, der har fået glæde af lovændringen.

I Landdistrikternes Fællesråd havde formand Steffen Damsgaard gerne set, at gevinsten for landdistrikterne havde været større. For her er koncentrationen af ældre og syge større end i byområderne.

- Men det er positivt, at der på så forholdsvis kort tid er sket forbedringer flere steder, siger han og nævner, at mindre byer som Augustenborg, Assentoft, Rødekro og Strøby Egede er på listen.

I Forbrugerrådet siger direktør Lars Pram, at han har en forventning om, at landets øverste sundhedsmyndighed, Sundhedsstyrelsen, følger udviklingen nøje.

- Apotekerne er en del af sundhedsvæsnet, og derfor skal der være en god dækning i hele landet.

- Vi har en klar forventning om, at Sundhedsstyrelsen vil kigge på, om loven i tilstrækkelig grad tilgodeser yderområderne, siger Lars Pram.

Ifølge Apotekerforeningen er det forventeligt, at de nye apoteker fortrinsvis er placeret i de større byer. Apotekerne skal kunne løbe rundt økonomisk, og her er kundegrundlaget størst.

- På den baggrund er det rigtig positivt, at der trods alt også er kommet nye apoteker i små byer som Tune, Pandrup og Vodskov, siger formand Anne Kahns.

/ritzau/