Trist nyt til disse danskere: Rentestigninger rammer hårdt efter nye nøgletal

Laurids Gjelstrup

12 timer siden

|

24/01/2025
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trist nyt til disse danskere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Økonomi er en usikker faktor i disse tider med mange konflikter og problemer i verden.

Fredagens økonomiske nøgletal fra eurozonen har sendt små, men positive signaler om vækst i en ellers stagnerende europæisk økonomi.

Det såkaldte PMI-tal for januar landede på 50,2, hvilket lige akkurat indikerer vækst. Det er første gang siden sommeren 2024, at tallet har bevæget sig over skæringspunktet på 50, hvorunder økonomien anses for at være i tilbagegang.

PMI-tallene, der måler aktiviteten i industri og servicesektor, blev modtaget med forsigtig optimisme.

"Inden champagnepropperne springer, bør man også se på niveauet. Det vidner om, at der nærmest er stilstand samlet set i europæisk økonomi," lyder vurderingen fra Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen.

Han bemærker desuden, at især beskæftigelsesforventningerne forbliver lave, med de største udfordringer i Tyskland og Frankrig.

Mens servicesektoren i Tyskland leverede et positivt PMI-tal på 52,5, lå industrisektoren markant lavere med en score på 44,1.

Tysklands samlede PMI er dog netop kravlet over 50, hvilket markerer en lille opblomstring i Europas største økonomi.

På trods af de forsigtige tegn på fremgang har fredagens tal haft indflydelse på det danske realkreditmarked.

Det skriver BT ifølge Euroinvestor

Sådan ser Danske Bank på situationen

De nye data har bidraget til stigende renter på danske boliglån.

For første gang i lang tid er kursen på det fastforrentede 30-årige 4-procentslån med afdrag faldet til under kurs 99, hvilket udfordrer boligejere, der håber på at kunne nedkonvertere deres lån.

Også renterne på variabelt forrentede lån som F1, F3 og F5 steg fredag og rammer netop nu mange, der får fastsat ny rente for de kommende år.

Danske Bank forventer, at ECB vil sænke renten seks gange i løbet af 2025. Chefanalytiker Bjørn Tangaa Sillemann udtaler, at den økonomiske udvikling kan påvirke tempoet i rentenedsættelserne.

"Hvis økonomien får en opblomstring i 2025, så kan der komme til at gå længere tid mellem rentenedsættelserne," bemærker han.

For boligejere med variabelt forrentede lån, som skal have justeret rente til sommer, er der fortsat udsigt til lavere omkostninger, selvom dagens tal midlertidigt har påvirket markedet.