Topchef i USA giver Mærsk hård kritik for lobbyisme

admin

10 år siden

|

13/02/2014

Dagens topnyheder

A.P. Møller-Mærsk får hård kritik i USA for sin lobbyisme gennem to år mod Obama-administrationens modernisering af den amerikanske fødevarehjælp.

For at beskytte sin egen bundlinje medvirker Mærsk til at blokere for bedre hjælp til alverdens fattige og nødstedte, lyder anklagen fra John Norris i dagbladet Børsen.

Norris er en veteran indenfor amerikansk nødhjælp og nuværende topchef i den kendte og indflydelsesrige tænketank Center for American Progress i Washington.

- Vi, der støtter reformer, er selvfølgelig glade for, at vi fik noget. Men hvis man ser på regeringens oprindelige udspil, er det udvandet ret betydeligt.

- Og Mærsk spillede en vigtig rolle i den proces. Demokratiske politikere fra områder med stærke shipping-interesser spillede også en vigtig rolle, og jeg tror, det var overfor dem, at Mærsks lobbyindsats var meget effektiv, siger han til Børsen.

Netmediet ShippingWatch skrev onsdag, at Maersk de seneste to år har kørt en lobbyindsats mod Obama-administrationens reform af fødevarehjælpen, der fjerner behovet for at sejle nødhjælp fra USA til kriseramte områder og gør systemet langt mere effektivt, end det er i dag.

John Norris fra Center for American Progress Norris peger på, at udgifterne til transport og shipping koster mere end halvdelen af hver dollar, der bruges på fødevarehjælp.

Mærsk er også blevet mødt med skarp kritik i det amerikanske tidsskrift Foreign Policy og nødhjælpsorganisationen Care, der kalder sagen for pinlig og hyklerisk.

A.P. Møller-Mærsk erkendte onsdag, at man var gået for langt og vil trække sig fra debatten.

- Hvis man ved at være en del af kampagnen (mod reformen, red.) automatisk gør sig til fortaler for en bestemt form for fødevarehjælp, så må vi sige, at det kan vi ikke. Det har gjort, at vi har besluttet os for at trække os ud af kampagnen, sagde Annette Stube, der er chef for Corporate Social Responsibility (CSR), til ShippingWatch.

Mærsk trækker sig fra debatten, men landbrugsloven med reformerne af den amerikanske fødevarehjælp blev vedtaget i sidste uge.

Mærsk har arbejdet for at bevare det nuværende system, hvor halvdelen af USA's fødevarehjælp skal sejles af amerikansk-indregistrerede skibe til katastrofeområderne.

/ritzau/