Nyt intelligent overtøj til børn er på vej på markedet. Det sker ved at putte en chip i børnenes overtøj, så forældre via deres mobiltelefon kan registrere, hvor meget børnene bevæger sig.
Den er den finske børnetøjsvirksomhed Reima, som er ved at udvikle tøjet "ReimaGo", hvor der bliver indsat en chip i jakker og flyverdragter. Tøjet forhandles også i Danmark.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
Børnenes bevægelse bliver en del af et spil, så jo mere, de bevæger sig, jo flere bevægelsespoint får de, og det får deres figur i spillet til at stige i niveau.
Det nye produkt, der kommer ud i butikkerne til efteråret, møder imidlertid en del kritik. Også fra børnepsykolog og tidligere formand for Børns Vilkår John Halse.
- Jeg tror, det er et udtryk for, at der er flere forældre, der pylrer om deres børn og gør børnene mere sårbare, end de egentlig er. De vil vide alt, hvad der foregår, og de skal hele tiden sørge for, at barnet ikke lider overlast, siger han til Kristeligt Dagblad
Han kan godt se, at det er en god idé, at børnene skal bevæge sig og være sunde, men han tror ikke, at dette er en hensigtsmæssig måde at fremme det på.
- Jeg tror, at dette kan være med til at skabe en usund mistillid mellem forældrene og medarbejdere på børneinstitutioner.
Hos pædagogernes fagforening Bupl mener medlem af forretningsudvalget og tidligere leder af daginstitutionen Damhuset Lasse Bjerg Jørgensen, at forældrene i stedet for at bruge en bevægelseschip bør tage dialogen med dagtilbuddets medarbejdere.
- Jeg tvivler meget på, at en bevægelseschip er et redskab til at fremme børnenes bevægelse. Det er dog mit klare indtryk, at forældrene har en god nok dialog med medarbejderne om, hvor meget børnene bevæger sig.
- Og generelt tror jeg ikke, at forældre skal frygte, at deres børn sidder for meget stille, siger han til Kristeligt Dagblad.
Riika Paakkunainen er kommunikationschef i virksomheden bag det intelligente overtøj, og ifølge hende skal det nye tøj ses som en hjælp til forældrene.
- Når vi afleverer vores børn i institutioner, kan vi ikke give hele ansvaret til institutionen for, at de er aktive. Så det har ikke noget at gøre med mistillid, nærmere samarbejde.
- Vi har udviklet dette produkt, så forældrene får bedre mulighed for at se, hvor aktive de selv bør være med deres børn, når de har tid med dem – ikke for at overvåge pædagogernes arbejde, siger hun.
Heller ikke Christiane Vejlø, som er digital trendanalytiker hos Elektronista Media, mener, at man skal være bekymret.
- Det er en udvikling, der er umulig at stoppe. Vi bliver nødt til at indstille os på, at det er den vej, det går, og derfor giver det langt bedre mening at se på de muligheder, teknologien rummer, siger hun.
/ritzau/