Der er stor forskel på timelønnen, om du arbejder i København eller på Nykøbing Mors i Nordvestjylland.
Det viser en særkørsel, som Danmarks Statistik har udarbejdet for Ugebrevet A4.
Faktisk er forskellen så stor, at en timelønnet medarbejder i Ballerup på den københavnske vestegn tjener 271 kroner på en time, mens en medarbejder på Mors i gennemsnit får 194 kroner i timen.
Men man skal i høj grad kigge på det månedlige rådighedsbeløb, lyder det fra Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
- Det har især noget med blandt andet boligudgifterne at gøre, for huslejen er jo meget højere i København, end den typisk er i provinsen, siger han til Ritzau.
- Faktisk vil jeg mene, at det næsten udligner sig selv, når de faste udgifter er trukket fra i hver måned.
Ulf Hjelmar, kommunalforsker hos Det Nationale Institut for Kommunernes og Regioners Analyse og Forskning, siger til Ugebrevet A4, at den skæve udvikling skyldes, at mange vælger at bo tæt på deres uddannelsessted i stedet for at flytte tilbage til hjemstavnen.
- Der er en risiko for, at det kan påvirke sammenhængskraften i samfundet, når man lever mere segregeret og mere adskilt i forhold til hinanden, siger Ulf Hjelmer til Ugebrevet A4 og tilføjer:
- Så får man alt andet end lige en udfordring, i forhold til hvad man kan kalde det store fællesskab.
Det billede kan Lolland Kommune genkende, lyder det fra kommunens borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).
- Vi er ved at lave ghettoer for forskellige slags uddannede. Overlæger samler sig et sted, folk med højere uddannelser klynger sig sammen bestemte steder, mens de ufaglærte og lavtuddannede kommer til at bo andre steder i landet.
- Det er fuldstændig umuligt at få en læge til at flytte til Lolland, siger Holger Schou Rasmussen til Ugebrevet A4.
/ritzau/