Thulesen om Thornings dagpengesvar: Det er en ommer

admin

|

20/09/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

- Hvis det er hendes eneste svar, så synes jeg godt nok, at det er en ommer.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lørdag fastslog, at hun nu vil fremrykke dagpengekommissionens arbejde.

Hidtil har kommissionen skullet være færdig inden udgangen af 2015. Nu har Thorning bedt kommissionen om at aflevere betænkningen i september 2015. Altså tre måneder før.

Dermed kan et nyt dagpengesystem ifølge statsministeren træde i kraft fra 1. januar 2016.

- Uanset om resultatet af dagpengekommissionen kommer i december eller i september næste år, så vil det under alle omstændigheder være på den anden side af et folketingsvalg.

- Det vil sige, at resultatet ikke kan indgå i debatten op til folketingsvalget. Det var da minimum, siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

I sin tale på Dansk Folkepartis landsmøde i Herning har DF-formanden opfordret Thorning til at indkalde til forhandlinger allerede i næste uge for at lave midlertidige lempelser, der kan hjælpe de danskere, som står til at miste deres dagpenge.

Og det ændrer statsministerens melding fra S-kongressen i Aalborg ikke på:

- Jeg tror ikke, det har den store effekt for de danskere, som enten er faldet ud af dagpengesystemet eller vil gøre det, om kommissionen kommer med et resultat tre måneder før eller senere.

- Derfor bør hun indkalde de partier, som er klar til at se på justeringer nu og her, til forhandlinger, så vi da i det mindste kan finde ud af, om der er noget, der kan samle os, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han foreslår, at statsministeren allerede i næste uge sætter sig ned med DF, SF og EL og udnytter det flertal, der tegner sig for at halvere genoptjeningsperioden allerede fra 1. januar 2015.

- Når kommissionen er færdig må man også påregne, at der vil komme en masse politiske forhandlinger, og det kan også tage nogle måneder. Så det her er ikke det afgørende. Det afgørende er, om man vil tage nogle initiativer nu.

- Det kan eksempelvis være det, vi foreslår om, at man for 2015 og 2016 halverer genoptjeningskravet. Det vil give en masse mennesker noget livshåb.

- Så kan man ved siden af det finde ud af, hvad der er det rigtige system, når dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger, siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/