Thulesen Dahl: Unionen må lytte til skeptikerne

admin

|

26/05/2014

Dagens topnyheder

Dansk Folkeparti er med fire mandater og mere end hver fjerde stemme valgets absolutte sejrherre.

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mere end antyder i valgets afsluttende partilederdebat, at Dansk Folkeparti er kommet for let til sejren, og ikke har indflydelse nok til at indfri sine valgløfter.

- Med mange stemmer følger også et stort ansvar, siger hun.

- Dansk Folkeparti, vi holder øje med jer.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, medgiver at partiet og de andre EU-skeptikere ikke har lige så meget indflydelse i Europaparlamentet som for eksempel Socialdemokraterne.

- Det er klart, at når der sidder to store grupper, kan de køre hen over hovederne på EU-skeptikerne. Men det vil være aldeles uklogt, hvis de gør det, for så reagerer de heller ikke på den skepsis, som der har vist sig at være, ikke kun i Danmark, men i resten af Europa, siger Kristian Thulesen Dahl.

Selvom Dansk Folkeparti er blevet valgets største parti, er det nemlig langt fra sikkert, at partiet vil få mere indflydelse end Venstre, De Konservative eller Socialdemokraterne. I Europaparlamentet er de forskellige partier organiseret i grupper på tværs af landegrænserne, og grupperne har central betydning for EU-Parlamentets arbejde.

Der er stor forskel på, hvor meget magt de forskellige grupper har. 70 procent af den lovgivning, der passerer igennem EU-Parlamentet, bliver vedtaget af et flertal fra de to største grupper:

Socialdemokraterne i S&D og den konservative gruppe, EPP - nogle gange også med stemmer fra den liberale gruppe, ALDE.

Men Dansk Folkepartis formand hæfter sig ved, at EU-skeptikere har fået et kanonvalg i en stor del af EU's lande.

- Vi må spille med de kort, vi har, men vi spræller i hvert fald, siger han.

/ritzau/