Det er svært at se Syriens præsident Bashar al-Assad deltage i en overgangsregering efter fredsforhandlingerne, Geneve II, som onsdag indledes i den schweiziske by Montreux.
Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt om mødet, hvor udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) repræsenterer Danmark.
- Det er meget vanskeligt at se, at han skulle kunne være en del af løsningen. Men nu vil jeg ikke foregribe forhandlingerne, siger Helle Thorning-Schmidt.
Hun ønsker, at der lægges et meget stort pres på Assad.
- Dét, vi ser i Syrien, er helt forfærdeligt. Vi har et land så tæt på Europa med mennesker, der levede i nogenlunde fred før, som nu oplever disse uhyrligheder. Derfor er flere ude at sige, at det er et brud på menneskerettighederne, siger statsministeren.
- Det er min forhåbning, at man kan finde en forhandlet løsning. Det ville være et rigtig godt udkomme af mødet, hvis man kunne sikre, at der kan komme humanitær bistand til den syriske befolkning.
Helle Thorning-Schmidt er uenig i, at der skal gribes ind militært, hvis forhandlingerne ikke om et halvt år har ført til en overgangsregering. Det foreslår De Radikales udenrigsordfører, Christian Friis Bach.
- Vi har længe bedt FN om at gribe ind, og at der kom et FN-mandat, så konflikten blev stoppet. Det har ikke været muligt at få et FN-mandat. Jeg ville ønske, at verden var så enkel, som Christian Friis Bach giver udtryk for. Det er den desværre ikke, siger hun.
Det ser helt anderledes ud, hvis FN's Sikkerhedsråd med støtte fra Kina og Rusland giver mandat til et militært indgreb, påpeger statsministeren.
- Hvis der bliver opbakning i FN's Sikkerhedsråd, så har vi en helt ny situation, der selvfølgelig skal handles på, siger Helle Thorning-Schmidt.
/ritzau/