Thorning afviser EU-job: Glæder mig til valget

admin

10 år siden

|

05/06/2014

Dagens topnyheder

I Bruxelles gik spekulationerne om et EU-job til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sidste uge op i et højere gear.

Efter at Helle Thorning-Schmidts navn i månedsvis har floreret på rygteplan i Bruxelles som et blandt flere, der kunne være i spil, kom der en ny facet til, da den østrigske avis Der Standard mener at vide, at Thorning kan ende med at blive EU-præsident i en fordeling af flere poster.

Ifølge avisen er løsningen blevet diskuteret bag lukkede døre i kølvandet på den uformelle middag blandt EU's stats- og regeringschefer tirsdag i sidste uge.

Efter at have holdt sin første tale på grundlovsdag afviser Helle Thorning-Schmidt dog, at hun er på vej væk. Til spørgsmålet om, hvorvidt hun er kandidat, siger Helle Thorning-Schmidt:

- Det har jeg besvaret mange gange, og det gør jeg ikke. Jeg vil gerne være statsminister i Danmark. Jeg glæder mig meget til, vi skal ud og kæmpe om Danmarks fremtid i det kommende folketingsvalg, siger Helle Thorning-Schmidt.

Udsigten til et valg har ellers i mange måneder fremkaldt dybe panderynker i rød blok. På baggrund af meningsmålingerne har Thorning flere gange været dømt færdig, og få har troet på hendes mulighed for at genvinde magten efter anklager om løftebrud.

Den voldsomme interne krise i Venstre oven på Lars Løkke Rasmussens seneste bilagssag om køb af tøj og en ferierejse har imidlertid sendt flere vælgere fra blå blok til rød blok. De fleste meningsmålinger peger dog forsat på flertal til blå blok.

Der Standard mener, det taler for den danske regeringsleder som afløser for EU-præsident Herman Van Rompuy, at hun som kvinde, socialdemokrat og fra et ikke-euroland kan være modvægt til den mere føderalistisk sindede borgerlige "mr. Euro", Jean-Claude Juncker.

Juncker støttes af blandt andre den tyske forbundskansler, Angela Merkel, som kandidat til den mest fremtrædende post som kommissionsformand.

Den britiske premierminister, David Cameron, menes dog at være glødende modstander af Juncker - men er ifølge britiske journalister stor tilhænger af Thorning til et topjob.

Flere centralt placerede kilder i Bruxelles har dog tidligere over for Ritzau betvivlet Thornings mulighed for at blive netop EU-præsident, fordi vedkommende ikke alene leder EU-topmøderne, men også de særlige topmøder kun for eurolande.

Danmark er som bekendt ikke med i euroen.

/ritzau/