Thailandsk kupleder: Kongen støtter mig

admin

|

26/05/2014

Dagens topnyheder

Den thailandske general Prayuth Chan-ocha siger mandag, at han har modtaget kongens formelle opbakning som leder af det styrende militærråd.

Prayuth Chan-ocha taler for første gang til nationen, siden han i sidste uge stod bag et militærkup i det politisk ustabile land. Her siger han blandt andet, at han vil sørge for at håndhæve loven for at få styr på den politiske situation i landet.

Thailand har over de seneste måneder været plaget af omfattende protester mod den nu afsatte regering, og hvis de blusser op igen, vil militæret ikke have andet valg end at bruge magt, lyder det fra generalen i tv-talen.

Hærchefen tilføjer, at landet har brug for en premierminister, og han stiler derfor efter at afholde valg i den nærmeste fremtid. Prayuth Chan-ocha kommer dog ikke med nogen tidsplan for, hvornår valget skal finde sted.

Hæren indførte undtagelsestilstand i Thailand 20. maj og tog magten to dage senere efter næsten syv måneders politisk uro.

- Jeg aflagde ed om, at jeg vil udføre min pligt med ærlighed, sagde hærchefen til reportere efter mødet ved hoffet ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vi håber, at problemerne vil blive løst snart, så vi kan vende tilbage til det rette demokratiske system, fortsatte han.

Den thailandske 86-årige konge Bhumibol Adulyadej nyder stor respekt i befolkningen, og derfor er støtten fra ham et vigtigt skridt i at legitimere den militære magtovertagelse i Thailand, hvor militærkup ikke er sjældne.

Siden 1932 har det været 19 militærkup og forsøg på militærkup, rapporterer AFP.

Kongen har endnu ikke udtalt sig om det seneste af slagsen.

/ritzau/Reuters