Thailands militær har opløst landets senat

admin

10 år siden

|

24/05/2014

Dagens topnyheder

Thailands militærjunta har lørdag opløst Senatet og er dermed sluppet af med et af landets få tilbageværende uafhængige institutioner efter at have gennemført et statskup tidligere på ugen.

Opløsningen af Senatet med 150 pladser, hvoraf halvdelen er folkevalgt, blev proklameret af Det Nationale Råd til Opretholdelse af Fred og Orden (NPOMC), siger kupmagernes talsmand, oberst Winthai Suwaree, til statsligt tv.

Opløsningen af Senatet gør en ende på spekulationer om, hvorvidt parlamentets overhus kunne udpege landets næste premierminister.

Hærchefen, general Prayuth Chan-ocha, som erklærede statskuppet torsdag, er nu fungerende premierminister, og det er uklart, hvorvidt han vil udpege en civil premierminister, som det har været tilfældet ved de seneste militærkup.

Efter at have gennemført militærkuppet har Prayuth stævnet 190 politikere, aktivister og akademikere til at aflægge forklaring til myndighederne. 100 af dem er tilbageholdt.

- Militærets tilbageholdelse af højtstående politikere og civile er meget foruroligende, og jeg opfordrer indtrængende NPOMC til øjeblikkelig at løslade dem, siger FN's højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, i Genève.

Blandt dem, der har meldt sig selv, er Niwattumrong Boonsongpaisan, som blev afsat som premierminister ved kuppet, og hans forgænger Yingluck Shinawatra, der er søster til den landflygtige tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som blev styrtet af militæret i september 2006.

Andre, der er tilbageholdt på militærkaserner, omfatter ledere af både regeringsvenlige grupper og bevægelser, der er imod regeringen, som eksempelvis Suthep Thaugsuban, som stod bag syv måneder med demonstrationer i Bangkok mod den forrige regering.

- I generelle vendinger vil vi tilbageholde dem i en uges tid, siger juntatalsmand, oberst Werachon Sukhondhadhpatipak, på et pressemøde lørdag.

/ritzau/dpa