Sygehuse får kunst for millioner - men må spare flere sengepladser

admin

453 uger siden

|

22/03/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kunsten på supersygehusene får lov til at blive i budgetterne, selv om økonomien er stram. Kunsten er stimulerende, men om der skal bruges millioner på kunst, mens der samtidig bliver skåret i sengepladser, er politikerne uenige om.

Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

I Region Hovedstaden har de sat mere end 100 millioner kroner af til kunst, og vil dermed bruge en procent af byggesummen til at købe kunst for. På supersygehuset i Hillerød er man dog ikke sikker på, at man kan beholde alle sine 38 millioner til kunst.

Politikerne i regionen er samtidig i gang med at tage stilling til, om de skal skære 85-96 senge ud fra de budgetterede 662 på supersygehuset i Hillerød.

I modsætning til statslige byggerier, som skal afsætte 1,5 procent af håndværkerudgifterne, kan regionerne selv vælge størrelsen, de ville købe kunst for til de nye supersygehuse.

- Det er godt, at vi selv kan sætte standarden, men det er ærgerligt, at kunsten har måttet lide under de skrabede budgetter til supersygehusene.

- Det er vigtigt, at der er noget rart at se på, når man er indlagt, men når valget har stået mellem operationsstue og kunst, er det kunsten, som har tabt, siger formand for regionerne, Bent Hansen (S) til Jyllands-Posten.

Mange af de andre regioner har ikke lige så mange penge til at købe kunst for som i Hovedstaden.

I Gødstrup har de for eksempel kun et par millioner, mens Skejby har seks millioner kroner på budgettet til kunst og 12 millioner på en anden konto.

I Odense har de mærket 26 millioner kroner til kunsten ud af de seks milliarder, som supersygehuset kommer til at koste.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt mener ikke, at der skal bruges penge på kunst, når budgetterne er pressede. Sygehusene kan i stedet søge fonde eller få kunstnere til at udstille, påpeger hun over for Jyllands-Posten.

Sundhedsordfører hos Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen, er dog af den modsatte opfattelse - nemlig at kunsten er med til at stimulere.

- Det er et meget svært dilemma, som jeg sagtens kan forstå. Når det tilsyneladende ender med, at det går ud over kunsten, at budgetterne er meget skrabede, er det mit ønske og håb, at der er mulighed for at føje kunsten til senere, siger han til avisen.

/ritzau/