I de senere år er der sket en stor vækst i eksporten af smågrise til opfedning og slagtning i udlandet, især Tyskland. Samtidig kan vi nu se et fald i slagtninger i Danmark, og det har betydning for beskæftigelsen. Derfor iværksætter fødevareminister Mette Gjerskov (S) en analyse af årsagerne til udviklingen:
- Vi har brug for flere arbejdspladser herhjemme. Danmark skal ikke bare være underleverandør af grise til tyske arbejdspladser. Det fald i produktionen af danske slagtesvin, vi har set i 2012, er bekymrende. Derfor har jeg bedt eksperter om en analyse af årsagerne til den udvikling, siger fødevareminister Mette Gjerskov, der lægger vægt på at få et solidt fagligt grundlag.
For at skabe et bredt fundament for fremadrettede initiativer vil ministeren involvere interessenterne fra begyndelsen:
- Vi har ikke råd til hovsa-løsninger. Derfor er det for tidligt at lægge sig fast på midlet, men målet -at bevare arbejdspladser i Danmark - er klart, siger fødevareministeren, der forventer at analysen er færdig inden jul.
Forbundsformand er positiv
De danske slagteriarbejdere er organiserede i fagforbundet NNF, hvor man er opmærksom på problemstillingen:
- Vi hilser ministerens initiativ med tilfredshed. Jeg ser frem til en sådan analyse, og jeg regner med at NNF vil blive hørt. Hvad er grunden til, at så mange grise bliver eksporteret til Tyskland? Hvis der, som nogle hævder, ikke er flere penge at tjene ved det, hvad er så årsagen, siger NNF-formand Ole Wehlast til dagens.dk.
Eksporten af smågrise til opfedning og slagtning i udlandet, især Tyskland, er vokset fra ca. 2 millioner grise i 2004 til mere end 8 millioner i 2011. I samme periode har slagtningerne i Danmark ligget nogenlunde stabilt. Men i de første otte måneder af 2012 er det sket et fald på godt 1 million slagtninger sammenlignet med samme periode i 2011. Ole Wehlast regner med, at der i år vil blive eksporteret omkring 9,5 millioner grise.